Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Социалните мрежи водят до депресия – или пък не влияят. Игрите със стрелба са полезни за развиване на мозъка – или пък водят до насилие. Младите хора са свързани повече от всякога – или пък са по-изолирани от всякога. Това са объркващите твърдения за въздействието на технологиите върху психическото състояние на подрастващите, пише в броя си от 15 януари научното списание „Сайънтифик америкън“.

Разнопосочните послания отразяват разгорещените спорове в научната общност. Някои изследвания показват значително отрицателно въздействие, други – никакво или положително, като понякога едните и другите използват едни и същи данни. Но негативните твърдения получават непропорционално голямо разпространение и подхранват паника сред родители и учители, отбелязва списанието.

Резултатите от едно ново изследване на учени от Оксфордския университет, публикувани в „Нейчър хюман бихейвиър“ може би ще помогнат да се внесе яснота по темата. Те разкриват недостатъците в използваните досега социологически методи и се основават на данни от 350 000 подрастващи. Изследването доказва убедително, че влиянието на ползването на технологии върху психиката е пренебрежимо. То изследва широк спектър от психологически състояния – от депресия, през склонност към самоубийство, социализация, отношения с връстниците и т.н.
Като основна слабост на повечето изследвания досега учените посочват съсредоточаването върху начините на употреба на технологиите, като игнорират изключително широкия кръг от външни фактори, влияещи върху психиката и благосъстоянието на подрастващите.

„Използването на технологии има такова отношение към благосъстоянието каквото има яденето на картофи“, с чувство за хумор обобщава един от съавторите на изследването Андрю Пшибилски.


Пълният текст на статията можете да видите тук.