Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Международният Ден за безопасен интернет за 2019 г. беше отбелязан на 5 февруари с официалното обявяване на кампания срещу онлайн езика на омразата Центъра за безопасен интернет и младежката медия TeenStation.

Кампанията #ГероятСиТи беше подготвена и реализирана изцяло по идея на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, коордниран от д-р Емануил Георгиев и Мирела Димитрова. Александра Костова, Борислава Филипова, Вели Петкова, Виктория Иванова, Генчо Николов, Дела Иномван, Димана Додова, Елена Стаменова, Елизабета Донкова, Илия Илиев, Катя Димитрова, Константин Георгиев, Крум Александров, Мина Бонева, Симона Вълева, Симона Тодорова, Теодора Иванова, Цветина Цонкова бяха създатели на първоначалния сценарий, организатори и участници в реализирането на както на видеоклипа, така и на самата кампания. Те избраха и изпълнителите на двете роли Даниел Димитров, също от Младежкия панел, и малката София. С подкрепата на Евелина Благоева, ръководител на Фондация „Гласът на децата“ и на младежката медия TeenStation, екипът се сдоби и с прекрасния ментор и режисьор Бойко Щонов.

Самото отбелязване на Деня за безопасен интернет беше посветено на темата за противодействие на онлайн хейта. Младежкият панел беше подготвил и проведе работа по групи с участието на пристигналите от страната за награждаване най-добри киберскаути ученици, техни учители и представители на различни организации. В заключителната дискусия бяха представени идеи как да се противодейства на това негативно явление в интернет. 

Специален гост на събитието беше заместник-ръководителката на бюрото на УНИЦЕФ в България Саня Саранович, която поздрави младите хора за активната им дейност и ги прикани да представят своите идеи и предложения пред национални институции и международните организации, за да може усилията за един по-добър интернет да са глобални.

По традиция на тържествена церемония най-добре представилите се в националното състезание между обучените от Центъра за безопасен интернет през 2018 г. 506 ученика от цялата страна получиха специални грамоти, връчени им от комисар Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП. С активната си дейност за популяризиране на правилата зе безопасност в интернет сред техните връстници отличията заслужиха отряди на киберскаути от Гоце Делчев, Добрич, Търговище и Карлово. Те получиха и награди от главния партньор в обучителната програма „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет - Теленор България.

Официалното видео на кампанията #ГероятСиТи можете да видите тук.

Още информация за кампанията и за стартирането й на Деня за безопасен интернет можете да намерите тук.

На Деня за безопасен интернет за втора поредна година Коалцията за медийна грамотност в образованието обяви Дните на медийната грамотност. Центърът за безопасен интернет разработи пакет материали за училищата, включващ учебни занятия и презентации за различните възрастови групи с подходящи теми - Нетикет за 1-4 кл,  Онлайн тормоз за 5-7 и секстинг за 8-12 клас, а също и насоки за учители, план за родителски срещи и др.

Доцент Данаил Данов от Софийския университет, който от години работи в сътрудничество с Центъра за безопасен интернет за развиване на методики за дигитално-медийна грамотност сред децата, направи една приятелска компилация от отбелязването на Деня за безопасен интернет.