Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

За втора поредна година Коалицията за медийна грамотност в образованието обяви Дни на медийната грамотност. В помощ на учителите Центърът за безопасен интернет разработи планове за занятия и презентации за различните възрастови групи ученици, които могат да бъдат свалени от сайта заедно с насоки за учителя и план за родителска среща.

За учениците от 1 до 4 клас са подготвени планове за две занятия по темата за етично и безопасно поведение в интернет – нетикет. Това е възрастта, от която децата трябва да се приучават, че агресивното и обидно поведение онлайн не само са неприемливи, но често водят и до онлайн тормоз между връстници.

За ученици от 5 до 7 клас основната тема е онлайн тормозът между връстници. Това е най-често срещаният онлайн риск за децата на тази възраст и те трябва да научат някои основни правила, за да предотвратяват или правилно да реагират при подобни инциденти.

За учениците от 8 до 12 клас избраната тема е секстингът – тази модерна форма на флирта чрез изпращане на провокативни снимки и видеоклипове между флиртуващи двойки. Големият риск обаче на който се излагат, е в един момент интимните изображения да се появят в интернет и да заживеят свой живот. Това води понякога до производство и разпространение на детска порнография.

Плановете за занятия, презентациите към тях, допълнителна информация-насоки за учителя, както и планове за провеждане на среща с родителите по тези теми са достъпни за сваляне от секцията „Материали“ на сайта на Центъра за безопасен интернет.

Ще се радваме на всякаква обратна връзка, коментари и съвети от учителите, които решат да проведат занятия със своите ученици и среща с техните родители.