Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Десетки училища във Великобритания разпращат предупреждения към родителите да внимават за станало изключително популярно сред децата мобилно приложение след поредица от сигнали за педофилски посегателства.

Китайското приложение TikTok, което замени предишното също много известно китайско приложение Musical.ly, е изключително популярно особено сред момичетата на възраст от 5 до 12 години. За регистрация в него е посочена минимална възраст 13 години, но на практика няма никакви възрастови ограничения освен даването на потвърждение, че си над тази възраст. Главното занимание на децата с това приложение е да заснемат свои видеоклипове – предимно как пеят, танцуват, но и всякакви други. Това привлича вниманието на потребители, които коментират качени от децата клипове и отправят нецензурни предложения към тях.

Приложението, което е сред първите 10 по популярност мобилни приложения и чиято стойност се оценява на близо 72 милиарда долара, се рекламира като представящо „реално и без граници“ съдържание.

Проучване на Центъра за безопасен интернет сред 12-14-годишни момичета показа, че приложението е изключително популярно и в България.

Говорител на китайската компания заяви, че те прилагат различни защити и премахват неподходящо съдържание и профили от приложението, като освен технологични филтри да наели и модератори, които да преценяват съдържанието.

На родителите се препоръчва да проверят, ако децата им ползват приложението, да проверят настройките за сигурност на профилите им да са на „лични (Private)“, а не публични.