Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Facebook LogoЕдно от най-грозните явления в интернет е разпространяването без съгласие на чужди снимки, понякога твърде злепоставящи или унизителни. Затова Фейсбук обяви, че започва активна борба срещу подобни нарушения в социалната мрежа, както и в Месинджър и Инстаграм.

Едно от явленията на дигиталната епоха е размяната на по-интимни снимки или видеоклипове между млади непълнолетни и пълнолетни двойки. Тази форма на онлайн флирт, наречена секстинг, за съжаление понякога води до изтичането на тези изображения публично. Това може да се дължи както на недискретност от страна на единия от двойката, така и на така нареченото „порно за отмъщение“ при влошаване на отношенията.

Българският Център за безопасен интернет често получава сигнали за подобни инциденти и благодарение на статута си на доверен докладчик на Фейсбук успява да премахне злепоставящите материали. Сега обаче Фейсбук ще разчита не само на докладвания от доверени организации и от потребители, но и на изкуствен интелект. Без да разкриват какъв точно е алгоритъмът на работа на изкуствения интелект, от Фейсбук уверяват, че при изпробването му той е успявал да открие изображения, които не са докладвани.

Освен това, социалната мрежа създава дигитален отпечатък на всяка снимка или видео, за които е доказано, че са качени без съгласие и ще блокира всеки автоматично всеки последващ опит съдържанието да бъде качено отново. А профилът, който е разпространил съдържанието, ще бъде закрит. Предвидена е и процедура за обжалване, за да се поправят евентуални грешни действия.

Повече информация за предпазването от разпространяване на Ваша снимка или видео без съгласие и за стъпките, които могат да се предприемат, за да се премахне съдържанието от Фейсбук, Месинджър или Инстаграм, е качена в Центъра за сигурност на Фейсбук.