Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

С бързото развитие и широко разпространение на мобилните технологии децата и тийнейджърите днес са изправени пред една нова заплаха за сигурността им, наречена киберфлашинг, бие тревога австралийската медийна компания SBS (Special Broadcasting Service).

Публикацията обръща внимание на функцията, която позволява свързване с друго мобилно устройство на близко разстояние, ако е включена. Става дума за известната блутуут (Bluetooth) технология и нейният аналог за устройствата на Епъл – AirDrop. Тази функция позволява анонимно да се изпрати съобщение до всички мобилни устройства в радиус от около 3 метра, на които функцията е включена. Все по-често това се използва от потребители, които се разполагат на оживени публични места – в мол, на стадион, площад и т.н., и разпращат изненадващо порнографска снимка, изображение на насилие, заплашително послание или нещо друго с цел да стреснат или изплашат другите наоколо.

По този начин неподходящо или стряскащо съдържание може неочаквано да се появи на смартфона или таблета както на възрастен потребител, така и на малко дете.

За да се избегнат неприятните последици за децата, родителите трябва да им обърнат внимание да не държат включена тази функция, а също както и за местоположението, да се включва само при нужда да се използва с определена цел, след което веднага да се изключи.

Източник: SBS (на английски език)