Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Ново изследване в Австралия показа, че над половината от родителите не се чувстват способни да помогнат на децата си да се справят с рискове онлайн. Над 80 процента от родителите дават дигитално устройство на детето си преди да е навършило 4 години, но само 46 на сто се чувстват способни да му помогнат при проблем онлайн.

Родителите се тревожат най-много за попадане на детето на неподходящо съдържание и за контакт онлайн с непознат, цитира изследването медията SBSNews. В същото време всяко трето дете признава, че е било обект на онлайн тормоз от свои връстници.

Ситуацията е почти същата във всяка друга държава включително и в България. Национално представително изследване на Националния център за безопасен интернет от края на 2016 г. показа, че почти 30 % от децата между 9 и 17 години са били тормозени от техни връстници, като 38 на сто от този тормоз е бил и онлайн. Над 15 процента си признават, че са извършвали тормоз над връстници, като почти 35% това е ставало през интернет или мобилна комуникация.

Сред сигналите и случаите, по които е работил Центърът за безопасен интернет през 2018 г., като се изключат сигналите за попадане на детска порнография в интернет, тормозът от връстници под най-различни форми е основният проблем.

Поради това и членовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет решиха да обявят кампания #ГероятСиТи. Те разработиха и сценарий за видеоклипа на кампанията и бяха важни действащи лица при неговото заснемане.
---------------------------------
Статия в SBSNews на английски език 
Изследване „Децата на България онлайн“ 
Годишен отчет за работата на Националния център за безопасен интернет за 2018 г.
Кампания #ГероятСиТи
Видео на кампанията #ГероятСиТи