Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На фона на засилени критики и налагани глоби на най-големите социални мрежи за липсата на достатъчна защита на децата най-популярната сред тийнейджърите мрежа Инстаграм обяви въвеждането на две нови защитни функции.

Мрежата ще изпробва да намали онлайн тормоза, който е най-често срещаният онлайн риск за деца и подрастващи, чрез включването на изкуствен интелект. Обучен на примера на най-разпространените обиди и изрази, използвани при онлайн тормоз, при засичане на опит за се публикува такъв текст, той ще показва въпроса „Сигурен ли си, че искаш да публикуваш това? Прочети тук повече.“

Второто нововъведение ще бъде възможността потребителят да контролира коментарите към свои публикации и те да се появяват само след неговото одобрение. От Инстаграм обясняват, че при онлайн тормоза между деца потърпевшият често се страхува да блокира или докладва обиждащия, опасявайки се конфликтът да не ескалира. Новата функция ще позволи да се филтрират коментарите, като авторът на обидните или заплашителни постове няма да разбира, че всъщност никой друг не вижда неговите текстове.

Двете нови функции са още в период на изпробване, преди да бъдат пуснати за всички потребители.

Редица експерти в областта на защитата на децата в интернет коментират, че макар това да е стъпка в правилна посока, тези мерки са все още „беззъби“ и едва ли ще променят радикално онлайн средата на хейт и тормоз, в която се развиват децата. Представително изследване на българския Център за безопасен интернет показа, че както и навсякъде по света, тормозът онлайн е не само най-разпространеният риск за децата в интернет, но той непрекъснато нараства.