Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Федералната комисия за търговия на САЩ е наложила многомилионна глоба на интернет-гиганта Гугъл заради съществуващи рискове за сигурността на децата в популярната му платформа за видеосъдържание Ютюб, съобщи „Уошингтън пост“.

След разследване комисията е заключила, че Ютюб нарушава американския Закон за защита на личните данни на деца онлайн, който забранява да се събират лични данни от лица под 13 години, както и да се таргетират деца с насочени към тях реклами и други публикации. Законът касае не само сайтове и платформи, които са създадени специално за деца, но също и такива, които разполагат с информация, че се ползват от деца под 13 години.

Заради разследването от Ютюб са започнали преработване на алгоритъма, който ръководи показването на предложения за следващи видеоклипове.

Засега не се знае точният размер на глобата, но тя вероятно ще възлиза на милиони долари. Най-голямата досега глоба в размер на 5 милиарда долара беше наложена на Фейсбук заради скандала с „Кембридж аналитика“ за изтичане на лични данни на десетки милион ипотребители. По-рано тази година глоба от 5,7 милиона долара беше наложена и на популярното сред децата китайско приложение TikTok, което доскоро беше известно като Musical.ly.

Националният център за безопасен интернет препоръчва на родителите да заменят на устройствата на децата приложението YouTube с по-защитеното за деца YouTubeKids. Ако детето ползва TikTok, а и каквото и да е друго приложение, проверете заедно настройките за сигурност и защита на личните данни и ги променете така, че с детето да може да комуникират само негови приятели в платформата.

----------------------------------------
Оригиналната статия на „Уошингтън пост“.