Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Членове на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет представиха България на два важни международни форума. Димана Додова участва активно в европейския Форум за безопасен интернет в Брюксел, а Милена Радойцева, която бе избрана за български представител в Детския съвет на Юрочайлд (Eurochild), се включи в дискусии с европейски политици по повод честването на международния Ден на правата на детето също в Брюксел.

Милена Радойцева като български представител в Детския съвет на Eurochild (избрана с гласовете на младежите, участващи в инициативата „Рапортьори“ на Национална мрежа за децата“), заедно с коодинатора по младежкото участие към Центъра за безопасен интернет д-р Емануил Георгиев, се включиха в Конференция на високо ниво по повод тридесетата годишнина от Конвенцията за правата на детето, провела се в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел на 20 ноември. Официални гости на събитието бяха кралицата на Белгия Матилда, която е и почетен председател на УНИЦЕФ Белгия, и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. Те приветстваха участниците и подчертаха, че темата за правата на децата е приоритетна за Европейския съюз. В конференцията взеха участие Вера Юрова, еврокомисар по правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете, Майкъл О‘Флеърти, директор на Агенцията на Европейския съюз за основните права, Велина Тодорова, зам. председател на Комисията по правата на детето на ООН, Шарлот Горницка, зам. председател на Уницеф, председателят на Eurochild и доскорошен президент на Малта Мари-Луиз Колейро Прека и др. Дейно участие в дискусионните панели взеха и детски и младежки представители, сред които и Шийди (14 г., Ирландия), представител на Детския съвет на Eurochild, която произнесе реч за това какви са целите на съвета и как членовете му възнамеряват да ги постигнат, подготвена предварително от всички младежи в съвета, включително и българският участник Милена.

Конференцията разгледа постигнатия напредък през изминалите три десетилетия и новите предизвикателства за закрилата на децата в глобализирания и цифровизиран свят. Акцент на темата за правата на децата в дигиталната среда бе поставен от мнозина от участниците, вкл. от председателя на Европарламента Давид Сасоли.
В рамките на същия, както и на следващия ден (21.11.) членовете на детския съвет участваха и в редица срещи с членове на Европейския парламент и други висши европейски политици или ръководители на авторитетни международни организации. Милена Радойцева участва активно в дискусии със зам. председател на Комисията по правата на детето на ООН Велина Тодорова и с френския държавен секретар по защита на детето Адриен Таке. Милена подчерта, че е важно решенията за децата да се взимат заедно със самите деца, както и важността на безопасността на младите хора в дигиталната среда.

На следващия ден след конференцията в Европейския парламент (21.11.), отново в Брюксел се проведе и ежегодния Форум за безопасен интернет, организиран от международната мрежа По-добър интернет за децата (Better Internet for Kids), обединяваща европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe и Международната асоциацията на интернет горещи линии INHOPE. В него взе активно участие друг член на Младежкия панел за безопасен интернет Димана Додова, както и съ-координатора на Младежкия панел Мирела Димитрова и експертът към Центъра за безопасен интернет Росица Георгиева.

Тази година темата на форума бе „От онлайн насилие към респект в дигиталната среда“. Членовете на европейския Младежки панел, сред които и Димана Додова за пръв път получиха своя собствена сесия, предназначена за всички участници (а не избираема, както досега). С активното участие и инициатива на Димана (и с подрепата на координатора по младежкото участие Сабрина Форбау) младите хора планираха и проведоха силно интерактивна сесия, включваща игрови елементи и провокираща към задълбочена дискусия, не само относно жертвите на онлайн тормоза, но и за извършителите му сред децата, за това какви са причините да извършват онлайн тормоз и как може да се работи също и с тях, за да им да им се помогне.

По темата за насилието в дигиталната среда бяха проведени и други интересни сесии с участието на специалисти като Рожер Лопашер, председател на Съвета за аудиовизуални медии на Каталуния, Томас Mайръп Кристенсен, директор по въпросите на ЕС на Фейсбук, Стивън Търнър, директор по публичната политика, взаимоотношенията с правителствата и филантропията на Туитър, както и други млади хора като Ема Холтен, активистка за правата на децата, Джина Марлин, писател и активист и др.

На другия ден, 22.11., д-р Емануил Георгиев взе участие в провелата се Консултативна среща на Европейската комисия с представители на членовете на мрежата Better Internet for Kids, на която се обсъдиха стратегията на комисията за онлайн безопасността на децата, както и какви са нуждите и препоръките на центровете за безопасен интернет в Европа.