Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Една трета от сексуалните видео и фотоматериали с деца в открития интернет вече са произведени от самите деца. За тази тревожна тенденция съобщава в. „Индипендънт“, позовавайки се на данни на британската интернет гореща линия.

Организацията „Интернет уоч фаундейшън“ (Internet Watch Foundation), която е член на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE и един от 47-те партньори на българската Гореща линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание в интернет, потвърждава тази тревожна тенденция, която беше идентифицирана през 2019 г. и от Интерпол.

Британската гореща линия е получила през 2019 г. сигнали за 260 400 уебстраници, от които 132 700 са съдържали изображения на сексуална експлоатация на деца. Имайки предвид, че една уебстраница съдържа хиляди снимки и видеоматериали, става въпрос за милиони изображения.

Една част от сексуалното съдържание е произведено с цел детето да се хареса на реални връстници или, без да подозира, на педофили, които се представят за връстници. Най-голямата част от тези изображения са на момичета на възраст между 11 и 13 години, посочват от организацията. От видеоматериалите може да се види, че немалък брой от тях са направени от децата в собствената им спалня.

За съжаление, същата тенденция се наблюдава и в България. Българската интернет Гореща линия получи през 2019 г. близо 9000 сигнала за онлайн съдържание, изобразяващо сексуална експлоатация на деца, като немалка част от тях бяха изпратени от партньорските интернет горещи линии. Над 1400 от тях бяха предадени за по-нататъшно разследване на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция за борба с организираната престъпност на МВР.

Ако попаднете на подобно съдържание, подайте сигнал – можете да го направите и анонимно – на Горещата линия на Центъра за безопасен интернет или директно на ГДБОП.


Източник: „Индипендънт"