Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 11 февруари за 17-и път светът ще отбележи международния Ден за безопасен интернет като израз на загрижеността за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Централното събитие в Детския научен център "Музейко" в София се организира с подкрепата на Теленор България, Нетуоркс-България и Настек - Казанлък.

В България Националният център за безопасен интернет организира от 2007 г. национално събитие, подготвя материали за ползване от училища, институции и организации, които искат да отбележат датата. От 2018 г. в организирането на различни инициативи и дейности се включи и Коалицията за медийна грамотност в образованието.

По традиция в Деня за безопасен интернет на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет „Киберскаут“. Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив. След това киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето заедно ще обсъдят и предложат препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

Каним всички училища, институции и организации, които планират да отбележат със свои дейности Деня за безопасен интернет да се присъединят към световния списък на подкрепящи идеята и посланието на Деня, като се регистрират на глобалната платформа на поддръжници.

Вижте официалното видео на международния Ден за безопасен интернет. (За български субтитри кликнете долу вдясно върху настройките с надпис HD и изберете български.)

---------------------------------------------------------------------------------

Регистрация в сайта на Деня за безопасен интернет 

Програма на кампанията "Дни за медийна грамотност"

Материали за учители за Дните за медийна грамотност

Победители в националното състезание на киберскаутите

Обучителна програма „Киберскаут“

Съвет на децата към ДАЗД

Коалиция за медийна грамотност в образованието