Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Правоохранителните служби на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания заедно с Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Туитър, Роблокс и Снап обявиха „Доброволни принципи за противодействие на сексуалната експлоатация и посегателства срещу деца онлайн“.

Документът с 11 препоръки, които трябва да се прилагат на доброволен принцип от ИТ компаниите, предвижда да се предотратява появата в интернет на съдържание със сексуална злоупотреба с деца, да се противодейства на онлайн посегателствата срещу тях, да се въведат специални ограничения за търсене на подобно съдържание, както и да се вземат мерки срещу новопоявяващи се заплахи за непълнолетните потребители.

Шестте компании са поели доброволно ангажимента да разработят и приложат предвижданите мерки на своите платформи и да въведат нови правила за ползване, които да попречат на педофили да подмамват деца онлайн. Правоохранителните служби изразиха надежда, че техния пример ще бъде последван и от другите технологични компании. Немалко компании вече са въвели отделни мерки за защита на децата.

Фейсбук и Ютюб въведоха вече механизъм за сваляне и маркиране на изображения и видеоматериали, които нарушават техните стандарти, който предотвратява и последващи опити те да бъдат качени отново.

През 2019 г. технологичните фирми са открили 69 милиона изображения и видеоматериали със сексуална злоупотреба с деца на своите платформи, в „тъмния интернет“ или в криптирани канали за комуникация.

Източник: Computing.co.uk