Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Националният център за безопасен интернет публикува годишния отчет за дейността си през 2019 г., която включва работа по близо 10 000 сигнала за злоупотреба или опит за злоупотреба с деца онлайн.

През 2019 г. онлайн Горещата линия на Центъра работи по 9289 сигнала за материали със сексуална злоупотреба и посегателства срещу деца. 1414 случая бяха предадени на сектор „Киберпрестъпност“ на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за разследване. Други 7711 сигнала, за които беше установено, че докладваното съдържание е извън територията на България, бяха препратени за по-нататъшни действия на партньорските горещи линии от Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE.

За същия период Консултативната линия, която се поддържа от Асоциация Родители – партньор на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в Националния център за безопасен интернет, проведе 521 консултации с деца, тийнейджъри, родители и учители във връзка с инциденти и рискови онлайн ситуации, в които е попаднало дете или непълнолетен.

Експертите на Центъра проведоха над 50 обучения на стотици деца, учители и родители в различни градове на страната, организираха информационни и експертни срещи и събития и разработиха десетки образователни и учебни материали. Заедно с младите хора от Младежкия панел на Центъра бяха подготвени и проведени информационни кампании и инициативи с цел разпространяване на знания за онлайн рисковете за деца и начините за предотвратяване и противодействие.

Продължи да се разраства мрежата на киберскаути, като през годината бяха пряко обучени 862 петокласника от 42 училища в 25 населени места в страната.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Повече за различните дейности на Центъра за безопасен интернет можете да прочетете в годишния отчет тук.