Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

siliconrepublicИрландската неправителствена организация CyberSafeIreland разгласи тревожни данни от изследване, обхванало 3764 деца на възраст между 8 и 12 години.

Изследователите откриват, че 65 на сто от децата имат профили в социални мрежи и приложения за чат, въпреки че те не позволяват регистрация с възраст под 13 години. А в Ирландия разрешената възраст е дори 16 години. След промени в българския Закон за защита на личните данни за България пък минималната възраст за регистрация за онлайн услуга без изрично родителско съгласие стана 14 години.

Почти една трета от анкетираните деца (30 процента) имат приятели или последователи в социалните мрежи, които не познават. Също толкова - 31 на сто - са играли на компютърни игри с непознати за тях потребители. От тях 61 процента признават, че са провеждали и онлайн разговори с непознати играчи.

На въпрос дали са попадали на онлайн съдържание, което по някакъв начин ги е притеснило, около една трета са отговорили положително, а 12% са казали, че не са сигурни. От тези, които са попадали на неподходящо съдържание, 57 на сто казват, че са споделили в родители или друг доверен възрастен, но 20% не са казали на никого.

Източник (на английски)