Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Въпреки усложнената обстановка новият сезон за учебната 2020/2021 г. на обучителната програма „Киберскаут“ на Центъра за безопасен интернет беше открит на 22 октомври с обучение и сертифициране на 20 ученика от ОУ „Христо Ботев“ в Търнава.

На 22 октомври експертите на Центъра за безопасен интернет проведоха обучение на учители от училището и родители. Те бяха запознати както с новите тенденции в опасностите за деца в интернет, така и със съдържанието и целите на обучителната програма.

На 23 и 24 октомври се проведе обучението на сборна група от ученици от 5 клас и няколко ученика от 6 клас. През викторини, групови задачи, дискусии, симулации и демонстрации бъдещите киберскаути бяха запознати не само с най-честите рискове за деца в интернет, но и с начините за тяхното разпознаване, предотвратяване и правилните действия в различни рискови ситуации. Те разработиха идеи за дейности, чрез които да предадат своите знания и умения на връстниците си. Сега предстои разделянето им на отряди и започването на поредица от мисии, насочени към другите ученици, за които ще събират точки и в края на учебната година ще бъдат излъчени три отряда победители от всички обучени през учебната година киберскаути в страната. Те ще бъдат важни участници в отбелязването на международния Ден за безопасен интернет в началото на февруари 2022 г., където ще получат грамоти и от Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Благодарение на добрата организация и предварителната подготовка от страна на училищното ръководство, обучението премина при пълно спазване на противоепидемичните мерки, без това да попречи особено на обучението и по никакъв начин – на успеха му.

Обявяването на извънредно положение през март отложи редица планирани обучения на киберскаути по одобрени заявки от училища. Сега училищата, които имат желание и могат да осигурят пълно спазване на противоепидемичните мерки, могат отново да подадат заявки за обучение на групи до 30 петокласника за киберскаути.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Повече за условията за участие и формуляр за подаване на заявки ВИЖТЕ ТУК.