Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

На 9 февруари над 140 държави от всички континенти отбелязаха за 18-и път международния Ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, целта на този ден е да привлече вниманието към нуждата от адекватни мерки за защита на децата в дигиталното пространство

Мотото на Деня „Заедно за по-добър интернет“ изразява убеждението, че безопасността на децата онлайн зависи от усилията на всички – държавните институции, ИТ бизнеса, образователната система, родителите и гражданското общество.

Десетки училища, общини и различни институции и организации в България отбелязаха Деня със свои инициативи и събития. Централното събитие, организирано от българския Център за безопасен интернет - част от европейската мрежа от центрове Insafe, се проведе онлайн с активното участие на близо 80 млади хора, учители, професионалисти. В различни училища в страната събитието се прожектираше пред събрани за случая ученици. Събитието беше открито от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

По традиция бяха обявени трите отряда от ученици-киберскаути, които след обучението им по програмата „Киберскаут“ организираха и проведоха различни инициативи и дейности. Това са ученици от гр. Съединение и от гр. Стара Загора, които бяха подкрепени от техните учители за участието им в националното състезание между всички обучени киберскаути в страната.

По инициатива на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет и с активното участие на младежите от Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето основната част беше посветена на актуалната тема за фалшивите новини онлайн и потенциалните вреди от тях. Представители на Младежкия панел откриха общата дискусия с демонстрационен дебат по една от най-манипулираните теми – Ковид-пандемията. В общата дискусия младите хора показаха както добра дигитално-медийна грамотност, така и способността си да видят и предлагат начини за противодействие на фалшивата информация в интернет. Събитието се излъчваше на живо и във фейсбук, достигайки до почти 20 000 души, а над 6000 гледаха видеозаписа и коментираха дискусията.

По традиция Денят за безопасен интернет сложи началото и на Дните за медийна грамотност, организирани от Коалицията за медийна грамотност, обединяваща над 20 различни организации и експерти. Организациите обявиха различни обучителни и образователни инициативи, които ще продължат през следващите 2 месеца и които са насочени към учители, родители, млади хора и деца.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Специални поздравления за планирането и провеждането на успешното събитие на членовете на Младежкия панел Милена Радойцева, Ванеса Филипова, Симона Тодорова, Елизабета Донкова, Габриела Велинова, Никол Колева и Димана Додова.