Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

TikTok privateВъпреки всички опасения и критики за недостатъчна безопасност за децата приложението Тик Ток продължава да завладява младежката интернет аудитория. Тръгнала от забавни музикални видеоклипове, платформата вече измества другите социални мрежи и в областта на информацията. Младите потребители споделят чрез видео информация и коментари по всички актуални теми и въпроси - от политика и икономика, до здраве, наука и изкуства.

След поредица от критики към сигурността Тик Ток въведе редица възможности за гарантиране на безопасността и особено на непълнолетните потребители между 13 и 17 години. Минималната възраст за създаване на профил е 13 навършени години, но по българския Закон за защита на личните данни тя е определена на 14 навършени години.

TikTok downloadЕто какво могат да направят родителите, чиито деца са активни потребители на Тик Ток (кликнете върху изображенията за разглеждане):

1. Уверете се, че профилът на детето Ви е личен (private). Така всеки, който иска да го последва, трябва да получи изрично одобрение и само одобрените ще могат да виждат и харесват видеоклиповете.

2. Изключете възможността неодобрени потребители да откриват профила, като изключите функцията Suggest your account to others (Предложете профила на други).

3. Изключете възможностите за сваляне на видеосъдържанието и за получаване на лични съобщения от потребители извън приятелите.TikTok wellbeing

4. Можете да ограничите времето за ползване на приложението през опцията Digital wellbeing и Screen time management.

5. От същото място включете Restricted mode, за да спрете достъпа да неподходящо за деца съдържание.

6. Възползвайте се от Family Safety Mode, чрез която можете да си направите профил като родител и ще имате дистанционен достъп до профила на детето. 

Важно е да разгледате и обсъдите настройките заедно с детето и да поговорите повече за рисковете за деца в интернет.