Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Няма доказателства, че използването на новите технологии може да окаже негативно влияние върху менталното здраве на подрастващите. Това е изводът на изследователи от Оксфордския институт за интернет, публикуван на сайта на Оксфордския университет.

Д-р Мати Вуоре, д-р Ейми Орбън и професор Анди Пшибилски са анализирали данните от редица изследвания и са стигнали до заключението, че няма доказателства за евентуална връзка между технологиите и менталното здраве при подрастващите.

Безпокойството, че новите технологии и по-специално социалните мрежи водят до ментални и социални проблеми нито е ново, нито се потвърждава от изследването. Изследователите припомнят сходни тревоги при появата на предишни нови технологии, които са се оказали неоправдани. След появата на радиото и криминалните радиопиеси са възникнали страхове, че те тласкат децата към извършване на престъпления. А за да ограничат гледането на телевизия, родителите са плашили децата, че очите им ще станат квадратни като телевизионните екрани.

Тримата изследователи са направили дълбок анализ на данните от три мащабни изследвания, обхванали 400 000 подрастващи във Великобритания и САЩ. При тези проучвания са изследвани моделите на употреба на новите технологии от младите потребители, проявата у тях на различни психологически и ментални проблеми и дали има тенденция към тяхното нарастване. Резултатът за евентуални взаимовръзки се е оказал отрицателен.

Открита е слаба зависимост между времето на ползване на социални мрежи и наличието на емоционални проблеми. Трудно е обаче да се каже кое е причина и кое е следствие, тъй като роля играят различни фактори и е възможно подрастващите, които имат емоционален проблем, просто да търсят подкрепа в общуването с връстниците си, посочва д-р Вуоре.
Той изтъква, че не могат да се правят категорични заключения, че новите технологии са изцяло полезни или пък са изцяло вредни за подрастващите.
---------------------
Оригиналният текст на английски