Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Най-малко 65 деца във Великобритания са приети за спешни операции в резултат на станало популярно онлайн предизвикателство, съобщи изданието „Екзаминър“.

Видеоклипове, които се разпространяват масово в платформата ТикТок, показват как с две магнитни топчета да се симулира пиърсинг на езика, като едното топче се поставя под езика, а другото се закрепва в резултат на привличането отгоре. Магнитните топчета с диаметър около 6 милиметра се продават свободно като играчки. Опитите да се повтори предизвикателството обаче в редица случаи води до неволно поглъщане и тъй като топчетата залепват едно за друго, могат да доведат до увреждания в стомашно-чревния тракт и дори до опасно за живота спиране на кръвообращението. Британската здравна служба поиска играчките, при които се използват подобни магнитни топчета, да бъдат спрени от продажба.

При друг случай в Портланд, щата Орегон в САЩ, 13-годишно момиче вече е две седмици на лечение с тежки изгаряния по врата и ръцете след опит да повтори огнен експеримент, демонстриран също във видео в ТикТок. Експериментът се състои в очертаване върху огледало на някаква фигура със запалителна течности подпалването й. Момичето се опитало да повтори видяното в банята, където внесло горяща свещ, запалка и шише с разтвор на спиртна основа. Тясното пространство довело до експлодиране на разтвора, нанасяйки тежки поражения върху кожата на детето.

Децата са масови потребители на видео-платформата ТикТок, където широко се разпространяват различни видове фокуси и експерименти и някои от децата се изкушават да се опитат да ги повторят, без да преценяват рисковете. Затова е много важно родителите да знаят децата какви приложения и платформи използват и да говорят с тях за възможните последици при опит да се повторят опасни експерименти.

-----------------------------------------------------------
Оригиналната статия на английски
Илюстрация LearnSafe.com