Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Провокирана от кампанията за Деня на изчезналите деца, четвъртокласничката Соня написа и изпрати свой разказ, който се надява да послужи като предупреждение към нейните връстнички за опасностите в социалните мрежи. Текстът е минимално редактиран.

Грешката на Ванеса

    Имало едно време едно момиче на име Ванеса. Тя била ученичка в четвърти клас. Излязла в лятна ваканция. Прекарала си страхотно и неусетно станало отново време за училище.
    Бил първият учебен ден. Ванеса пристигнала с раничката си на гръб и седнала на чина. Минал първият час. Момичето си прибрало учебника и отишла до приятелките си. Те си гледали телефоните. Ванеса им казала:
      - Здравейте, приятелки, много ми липсвахте през лятната ваканция! Какво правите? Никой не ѝ отговорил. Тя попитала няколко пъти и накрая те казали:
      - Офф, я ни остави! Пречиш ни да се снимаме за новата социална мрежа. Ако искаш да си една от нас, си я изтегли.
    На Ванеса не ѝ станало никак приятно и си отишла на чина. Свършил учебният ден и тя се прибрала в къщи. Написала си домашните бързо, защото искала много да разбере какво толкова вълнува приятелките ѝ в тази социална мрежа. Инсталирала си я. Направила си профил в нея и на следващият ден веднага с пристигането си в училище им показала, че си е направила профил. Те ѝ казали:
      - Ха-ха-ха! Миличка, за да си една от нас, трябва да бъдеш известна.
    На Ванеса отново не ѝ станало приятно, че ѝ се присмивали.
    Свършил и този ден. Ванеса си написала домашните, научила си уроците и веднага си взела телефона. До около единадесет вечерта тя не спирала да качва видеа, за да стане известна. Майка ѝ се зачудила защо Ванеса не излиза от стаята си и не идва при нея. Тя влязла в стаята на Ванеса и я попитала:
      - Ванеса, защо не излизаш от стаята, дъще?
      - Ох, мамо! Качвам видеа. Остави ме! – отговорила Ванеса.
    Майка ѝ казала да остави телефона, защото било време за лягане. Ванеса й отвърнала:
      - Офф, добре, мамо! Последно качвам клип.
    Направила си клипа, оставила телефона, който бил много горещ и легнала да спи.
    На сутринта отишла на училище. Приятелките ѝ видели, че тя вече има много повече последователи от тях. Започнали да се държат по-грубо с нея, защото ѝ завиждали.
    Ванеса се прибрала вкъщи. Било време за домашните, но те вече били написани. Майка ѝ попитала:
      - Кога си написа домашните?
    Ванеса ѝ отговорила:
      - Ами то има толкова много време през междучасията, че можеш да си напишеш всички домашни.
    Майка ѝ малко се зачудила и решила да ги провери. Момичето отново започнало да качва видеа. След половин час майката извикала дъщеря си, за да ѝ обясни защо всяка задача от домашните е грешна. Ванеса казала:
      - Важното е да са написани.
    Майката казала, че ѝ взима телефона, а тя да сяда и да започва да учи по всички предмети.
    Момичето много се ядосало и се заключило в стаята си. Мислело за план как да си върне телефона. Хрумнала ѝ една идея.
    На следващия ден тя помолила умника на класа им да ѝ пише домашните. Той обаче не се съгласил. Ванеса му казала, че ще му плаща по седем лева на ден, за да ѝ пише домашните. Той се съгласил.
    Минала седмица. Успехът на Ванеса рязко се повишил. По всички предмети тя имала шестици.
    Един ден отишла при майка си.
      - Мамо, мамо виж ми оценките и домашните - казала тя.
    Майка ѝ видяла и двете неща и била възхитена. Тогава Ванеса ѝ казала:
      - Мамо, може ли сега да си получа телефона?
    Майката на Ванеса била добра жена. Дала ѝ телефона. Момичето заподскачало от радост, когато си взело устройството.
    Когато си отворила социалната мрежа, телефонът направо полудял от известия в нея. Тя имала осемдесет и осем хиляди фена, а клиповете ѝ били много популярни.      Отново не оставила телефона, докато ръцете ѝ не прегреят.
    Ванеса следвала малко хора. Един ден ѝ писал един човек. Той не бил с добри намерения, но се държал нормално. Първоначално казал „Здрасти“. Чакал да му отговорят и така и станало. Човекът я попитал как е и тя отговорила, че е добре. След време започнал да я разпитва по много лични въпроси. Ванеса много се радвала, че някой я разбира. Чакала с нетърпение училището да свърши и да си вземе телефона и да споделя още неща с ЧОВЕКА, КОЙТО Я РАЗБИРА. Оценките на момичето отново много бързо тръгнали надолу. Майка ѝ много се притеснявала за дъщеря си и накрая един ден пак ѝ взела телефона.
    Ванеса не можела да трае повече.
    Дошло време за сън. Легнала си в легълцето и се направила, че спи, понеже майка ѝ идвала всяка вечер, за да ѝ пожелае лека нощ.
    Момичето изчакало родителите ѝ да заспят. Надникнала и видяла, че майка и баща ѝ са заспали. Тя се промъкнала покрай тях. Огледала къде може да ѝ е телефонът.  Накрая го намерила и излязла от дома си. Писала на човека къде се намира, за да я прибере НА СИГУРНО МЯСТО.
    На сутринта майката отишла да събуди детето си за училище, но когато дошла до леглото ѝ тя много се уплашила, че я няма. Хората започнали да звънят на познати, за да питат дали случайно дъщеря им не е при тях. Никой обаче не знаел. Веднага звъннали на полицията, за да я издирват.
    Родителите започнали по цял ден да обикалят с колата си, за да намерят Ванеса. И така три дни минали много бавно. Майката не била в състояние да прави нищо. По едно време телефонът ѝ звъннал. Това се оказала Ванеса. Момичето било много изплашено, но успяло да каже адреса, на който се намира. Родителите веднага тръгнали с колата, като първо звъннали на полицията, че имат информация за местоположението на детето. Пристигнали на мястото. Появили се в много добър момент, понеже човекът щял да я удари. Полицията веднага се намесила, а Ванеса отишла при майка си и я прегърнала силно. Тя много се срамувала от постъпката си и от себе си.
Момичето било прегледано и за щастие всичко било наред. Един ден след това човекът бил разкрит, като имал и други прояви с други момичета на нейната възраст. Ванеса много се радвала, че този кошмар е свършил.
    След време Ванеса отново тръгнала на училище. Оценките ѝ се подобрили. В бележника имала само шестици. Ванеса си изтрила социалната мрежа. Приятелките ѝ я попитали:
      - Защо си я изтри, Ванеска?
    Ванеса им отговорила, че повече не ѝ трябва.
      - Най-важното е семейството ми да ме обича и само това има значение! – казала тя.
      - О-о-о, и значи сега ще си останеш отново същата скучна Ванеса, така ли? - попитали приятелките.
      - Да!!! Не ми пука за вашата тъпа мрежа. Довиждане “приятелки“!