Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Популярното приложение Инстаграм, което има над 1 милиард активни потребители по света, обяви, че въвежда допълнителни защити за непълнолетните.

На първо място, профилът на всеки нов потребител с възраст под 18 години, по подразбиране ще е личен и съдържанието ще е видимо само за последователи. Непълнолетните потребители, които вече имат профили и те са публични, ще получат известие с препоръка да ги направят лични. Ще се намали количеството на показващите се на непълнолетни потребители реклами, като се изключат реклами, които не са подходящи за тяхната възраст. Профили, които са блокирани или докладвани от непълнолетни потребители, ще бъдат автоматично направени недостъпни за непълнолетни.

Много от големите онлайн платформи като Инстаграм, ТикТок, Снапчат, Фейсбук са подложени на силен натиск да вземат по-адекватни мерки за защита на непълнолетните си потребители. Основен проблем са опитите за сексуални посегателства от страна на пълнолетни потребители. Но в последните години във все по-сериозен проблем се превръща и разпространението на сексуализирано съдържание, произвеждано от самите непълнолетни. Британската неправителствена организация Internet Watch Foundation съобщи за „експлозия“ на подобно съдържание. Само за първите 6 месеца на годината организацията е свалила над 100 000 уебстраници, съдържащи изображения със сексуални действия на деца. Тревожното е, че почти две трети от съдържанието на тях е било произведено от самите малолетни и непълнолетни потребители.