Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Над 20 младежи от Пловдив, представители на още 3 младежки центъра в страната и на Министерството на образованието и науката, експерти от Националния център за безопасен интернет и заместник-кмет на града участваха в конференция, на която бяха представени резултатите от обучението на младежи доброволци по нова програма за развиване на дигитално-медийна грамотност, активно гражданство и лидерски умения.

Програмата „Младите (въз)действат“ е насочена към преподаватели, педагогически съветници, училищни директори, младежки работници и други представители на образователната и социалната сфера и включва 13 обучителни модула на различни теми. Те са систематизирани в наръчник, предоставящ набор от неформални дейности, които могат да бъдат използвани в работата с младежи. Целта е участниците в модулите да придобият ключови умения като работа в екип, критично мислене, разрешаване на проблеми, вземане на решения, активно гражданско участие.

Обучителната програма беше разработена от представители на младежките центрове в Пловдив, Стара Загора, Враца и Добрич, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ – координатор на Националния център за безопасен интернет, норвежката организация „Норсенсус медиафорум“ и програмния оператор на програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Тя започна да се прилага в младежките центрове с участието на младежи доброволци. Завършилите всички обучителни модули младежи получиха официални удостоверения. Те споделиха своите впечатления от програмата, която според тях им е помогнала да развият нови умения, да придобият повече увереност в собствените си сили да променят средата, в която живеят.

Младежките центрове ще продължат да обучават млади хора в своите градове и региони, като стремежът е през следващата година още младежки центрове в страната да се присъединят към програмата.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Методическият наръчник с разработените обучителни модули може да бъде свален от ТУК.