Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

IMG 0578Между 3 и 5 декември в Националния STEM център в София представители на 11 училища от страната взеха участие в конференцията „Компетентностният подход на практика", организирана от Националния център за безопасен интернет.

Участниците се запознаха Цялостния компетентностен модел на Центъра, изслушаха вдъхновяващите истории на свои колеги от апробацията му в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и преминаха през петте обучителни модула на наръчника за прилагане на модела.

По време на обученията, директорите и педагогическите специалисти на училищата създадоха свои визии за системно и мултисициплинарно изграждане на ключовите компетентности на своите ученици чрез учебното съдържание, генерираха планове на индивидуални и взаимни урочни единици за осъществяване на визията, създадоха инструменти за оценка на постижения на учениците, изготвиха стратегии за привличане на родителите като активни партньори в прилагането на компетентностния подход и планираха дейности за сплотяване на училищната общност. Те също така обмениха опит и добри практики и положиха началото на дългосрочно съмишлиничество за интегриране на компетентностния подход в българската образователна система.

Въпреки интензивната работа по време на почивните дни, педагозите бяха активни и мотивирани, създадоха висококачествени образователни продукти и изразиха вдъхновение от творчеството си, сътрудничеството в екипите си и обмена със своите колеги от други училища. Тяхната отдаденост доказа, че България е озряла за модернизиране на образованието си с цел подготвяне на по-критично мислещи, ивовативни, дигитално компетентни, и активни граждани.

В конференцията участваха представители на ОУ "Васил Левски", ОУ "Димитър Талев", СУ ”Любен Каравелов” и Спортно училище „Васил Левски“ от гр. Пловдив; на НУ „Хаджи Генчо“ от гр. Тетевен; на СУ „Бачо Киро“ от гр. Павликени; на Английската гимназия от гр. Русе; на ОУ „Васил Левски” от гр. Белене; на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ от Козлодуй, както и на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и Национална финансово-стопанска гимназия от гр. София.