Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

SID 2022На 8 февруари 2022 г. за 19-и пореден път над 140 държави от всички континенти, включително и България отбелязаха международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Основното събитие за отбелязването му в България бе организирано от Националния център за безопасен интернет и се проведе онлайн, като се излъчваше пряко на страницата на Центъра във Фейсбук.

Основен двигател на събитието бяха членовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, които определиха три основни дискусионни панела: онлайн насилието, дезинформацията в интернет и онлайн игрите. Експерти и представители на различни държавни институции, членовете на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет, както и младежи от различни младежки мрежи и организации взеха участие в дискусиите.

Събитието беше открито от председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и от комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киперпрестъпност“ към Генерална дирекция за борба с организираната престъпност към МВР. Целта на панелните дискусии бе да се изведат конкретни изводи и препоръки към институциите, към родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца, за ефективна превенция на насилието и дезинформацията в интернет, както и ролята на видео игрите.

Първия дискусионен панел, воден от Ванеса Филипова от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, бе посветен на темата „Кибернасилие“ (защо се случва и как можем да го предотвратим) и в него взеха участие, Любомир Крилчев от UNICEF Bulgaria, психологът Младен Владимиров, експертът Пламена Николова от Национална мрежа за децата, Алек Йорданов, водещ на Младежки клуб „Да бъдем приятели“ към Фондация ПУЛС, популярната влогърка Meгсън и младежите от Съвета на децата към ДАЗД.

Вторият дискусионен панел, воден от Симона Тодорова от Младежкия панел към центъра за безопасен интернет бе посветен на дезинформацията (как ни влияе, как да я разпознаваме и да й противодействаме). Участие в дискусията взеха Иглика Иванова от Коалиция за медийна грамотност, Катя и Кристиян от FactCheck Bulgaria, Ади и Алекс от Младежка мрежа Мегафон и Яна от младежката медия Teen Station.

Темата за видеоигрите бе разгледана в третия дискусионен панел, воден от Милена Радойцева и Антон Спасов от Младежкия панел за безопасен интернет. По темата взеха участие психологът Доника Боримечкова, от Асоциация Родители (линк към roditeli.org), Мартин Кадинов, бивш професионален геймър и инициатор на #гудгейм и младежите Константин Джаркин и Дарин Томанов от 2 АЕГ „Томас Джеферсън“.

Освен основните панелисти в дискусиите се включиха и други участници в събитието – професионалисти, експерти и младежи.

По традиция Денят за безопасен интернет постави и началото на кампанията „Дни на медийната грамотност“ на Коалицията за медийна грамотност, съоснована от Центъра за безопасен интернет, както и на обща кампания с партньорски организации за Деня на розовата фланелка, посветена на превенция на насилието и тормоза в училище и онлайн. Редица училища, библиотеки и общини в България също проведоха свои паралелни събития за отбелязване на Деня за безопасен интернет, сред които Русе, Добрич, Козлодуй, Варна, Свищов, Пловдив, Бургас и много други.