Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

20220326 112618На 25.03.2022 в Пловдив и на 26.03.2022 в София Националният център за безопасен интернет проведе работилници с представители на 8 организации за прилагане на 4 инструмента за работа с младежи, разработени с колеги от Норвегия, Швеция и Румъния в рамките на проекта MILagers по програма Erasmus+.

 

IMG 20220326 110819 2Проектът цели да ангажира и овласти младите хора да прилагат доказани бизнес модели за осъществяване на социална промяна по проблеми, избрани от тях, като същевременно развиват своите компетенции в областта на медийната и информационна грамотност.

Бяха представени следните инструменти за работа с младежи: 1) Играта MILagers, която задава мисии за анализ и оценка на медии и медийни послания; 2) Наръчник „Пътешествия по метода на Дизайн мисленето“, съдържащ разработени планове (базирани на метода „Дизайн мислене“) за провеждане на различни инициативи и обучения; 3) Наръчник за „разказване на истории“ (storytelling), предлагащ различни техники за провеждане на младежки кампании чрез разказване на истории; и 4) Наръчник за младежки работници за обучение по „дизайн мислене“ и „разказване на истории“, подпомагащ организациите да подготвят своите младежки работници да прилагат съответните инструменти. Наръчникът „Пътешествия по метода на Дизайн мисленето“ е напълно разработен и е наличен както на български език, така и на английски език. Останалите инструменти ще бъдат завършени до края на месец май и също ще бъдат качени и публично достъпни на сайта на Националния център за безопасен интернет.

По време на двете събития, участниците се запознаха с инструментите и влязоха в обувките на младежите, преминавайки през пътешествие по метода на Дизайн мисленето за разработка на медиен проект. Чрез творчество и екипна работа, те анализираха своите потенциални аудитории и изговиха цялостни концепции за медийни платформи, чрез които да подпомогнат младежи от две възрастови групи да се ориентират и развиват професионално, анализирайки силните си страни и талантите си и влючвайки се активно в общност с други младежи, ментори, инфлуенсъри и лидери в професионалните направления, които са избрали. Участниците вяха вдъгновени и изразиха желание и готовност да приложат инструментите при работа със своите младежи.

На събитието се включиха представители на Младежките центрове в Пловдив, Стара Загора и Перник, Национален младежки форум, ABLE Mentor, Teen Station, Glow Academy и 51 СОУ от София.

Повече за проекта MILagers можете да видите на интернет страницата му.