Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

ECCМежду 30 април и 3 май Милена Радойцева, член на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, която бе представителят на България в Детския съвет на международната мрежа за правата на децата Юрочайлд (Eurochild), се включи в първата след началото на пандемичната ситуация среща на живо на младежите в Брюксел, придружена от координатора по младежкото участие на Центъра д-р Емануил Георгиев. На срещата досегашният състав на Детския съвет, в който момичето участваше, предаде щафетата на новите млади членове.

Милена представляваше страната ни през последните три години, след като бе избрана за български представител с мнозинството от гласовете на младежите, участващи в инициативата „Рапортьори“ на Национална мрежа за децата.

На срещата в Брюксел председателят на Юрочайлд Мари-Луиз Колейро Прека (президент на Малта в периода 2014-2019 г.) се включи чрез видеовръзка и произнесе приветствено слово към младите хора. Мике Шурман, старши консултант към Юрочайлд по политиките по правата и безопасността на децата, отправи индивидуални послания към всеки от младежите от Детския съвет, включително и към българския представител Милена.

В рамките на своя мандат Милена Радойцева взе активно участие в дейността на Юрочайлд, включително в дискусии с висши европейски политици и представители на международни организации, сред които председателя на Комисията по правата на детето на ООН Велина Тодорова и френския държавен секретар по защита на детето Адриен Таке.

Представителката на Младежкия панел и на България участва в редица международни форуми, част от които, поради епидемичната обстановка, се проведоха онлайн - включително и годишното събитие в Европейския парламент по повод международния Ден на правата на детето през 2020 г., по време на което Милена, бе избрана да бъде сред водещите говорители.

През 2020 г. тя беше припозната от американския новинарски гигант The Washington Post като едно от 12-те деца в света, които допринасят за развитието на своите общности и света около нас. Признание, което беше широко отразено от българските медии. Разказ за дейността на Милена предстои да бъде включен и в книга от поредицата “Rebel Girls” („Момичета бунтарки“).