Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Care for TruthНа 13 юли в София се проведе международна конференция по проект "Грижа за истината" (CARE for TRUTH), посветен на противодействието на фалшивите новини и антиромската дезинформация, по който работи и Фондация "Приложни изследвания и комуникации", координатор на Националния център за безопасен интернет, заедно с Фондация СЕГА (координатор на проекта), Центъра за изследване на демокрацията и Фондация "Рома Лом" и който се съфинансира по програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз.

На конференцията беше представена книгата „ГРИЖА ЗА ИСТИНАТА – срещу фалшивите новини и антиромската дезинформация“. Изданието представя основната част на извършеното по проекта и включва и изработените по него три практически наръчникa за разпознаване и противодействие на фалшиви новини и дезинформация за различните целеви групи, изработени от експерти на Центъра за безопасен интернет от Фондация "Приложни изследвания и комуникации през 2021 г. 

Това включва:

•  базисен методически наръчник по темата как да разпознаваме фалшиви новини, дезинформация и медийни манипулации, отнасящи се до обществени проблеми като цяло и антиромски манипулации в частност за всички целеви групи;

• практически наръчник по темата как да се противостои на фалшиви новини, дезинформация и медийни манипулации, свързани с ромската общност, които подхранват антиджипсизма;

• практически наръчник за учители по темата как учениците да разпознават фалшиви новини, дезинформация и медийни манипулации, подхранващи стереотипи и негативни нагласи към определени общности.

На конференцията д-р Емануил Георгиев от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" представи работата на Центъра за безопасен интернет. Освен изработването на наръчниците, в периода юни-юли 2021 г. експерт на Центъра за безопасен интернет, подкрепен от експерти от Фондация СЕГА и Фондация "Рома Лом" проведоха пет обучения за изграждане на капацитет сред ромски лидери и медиатори и ромски активисти, както и на учители, които да ги снабдят с конкретни методи и инструменти за това как да засичат, следят и да се противопоставят на дезинформация и медийни манипулации, подхранващи стереотипи и негативни нагласи към ромската общност. Две обучения с група участници от Северна Бъглария бяха проведени във с. Вършец, две - с група от Южна България - в Банско и Хисаря и едно за двете групи, на които участниците имаха възможност да обсъдят и идеи за бъдещо сътрудничество помежду си, се проведе отново в Хисаря. 

През октомври 2021 и март 2022 г. в гр. Банкя от експерти на Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Фондация СЕГА бяха проведени и две обучения на учители от София, Пловдив, Варна, Кюстендил, Свищов, Оряхово, с. Дългопол и с. Кесарево за разпознаване на фалшиви новини и медийни манипулации и за това как да се развиват уменията за подбор и оценка на информация у учениците. Впоследствие обучените учители пилотираха в своите училища урока за фалшивите новини, включен в практическия наръчник за учители. Някои от добрите практики от апробирането на урока от преподавателите също са включени в книгата.

В представената на конференцията книга може да намерите също доклади от изседвания върху типичните антиромски стереотипи и митове, възпроизвеждащи се в публичното пространство, изготвени от  Центъра за изследване на демокрацията и Фондация СЕГА. На конференцията изследванията бяха представени от д-р Лилия Якова от Центъра за изследване на демокрацията и от Румян Сечков от Фондация СЕГА. Николай Кирилов от Фондация "Рома Лом" представи работата в ромските общности.

С книгата можете да се запознаете тук.