Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Коалиция за медийна грамотностНа 15 юни Коалицията за медийна грамотност, на която Центърът за безопасен интернет е сред основателите, представи резултатите от първото национално проучване на дигитално-медийните умения на учениците в гимназиален етап в България. 

Gramoten.liПроучването е осъществено в партньорство с Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към Министерството на образованието и с подкрепата на Фонд “Активни граждани” в рамките на проекта “Интегрален подход за развитие на медийната грамотност на учениците”.

Събитието беше открито от Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието, а в експертната дискусия участваха професор Нели Огнянова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, д-р Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет и Аксения Бонева, председател на Консултативния съвет по медийна грамотност към Министерството на културата.

Проучването бе проведено сред 4300 ученици в цялата страна. Те отговаряха на въпроси в двата теста, които измерват когнитивните умения според европейската рамка за дигитална грамотност DigComp 2.0.

 

Снимки: Антон Василев за Коалиция за медийна грамотност