Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Cyberscouts 6 OUНа 27 и 28 октомври 30 нови ученика от пети и шести клас на софийското 6 ОУ „Граф Игнатиев“ преминаха през двудневно обучение по програма „Киберскаут“.

През първия ден на обучението чрез интерактивни игрови методи децата се запознаха с основните онлайн рискове и с подходящите начини за предпазване и реакция. Бяха разгледани както техническите опасности като вируси и зловреден софтуер, така и рисковете, свързани с общуването с други хора в мрежата (като контакти с непознати, онлайн тормоз и др.). Както винаги, застъпена бе и темата за фалшивите новини и дезинформацията.

В рамките на втория ден на обучението децата се запознаха по-подробно и упражниха трите роли на киберскаута – да дава пример за отговорно и безопасно поведение в и извън интернет, да съветва връстници при онлайн проблеми и заедно с други киберскаути да планира и осъществява дейности за предаване на знанията за онлайн безопасността на връстници и по-малки деца. Учениците изготвиха различни свои проекти, между които и истински уебсайт със основни съвети за онлайн безопасност, създаден от самите тях за целите на упражнението.

Паралелно с обучението на децата на 27 октомври се проведе и обучение на учители от 6 ОУ, на което преподавателите имаха възможност да се запознаят с основни рискове за децата в интернет и възможностите за реакция, с важна статистическа информация по темата, както и с инструменти и методики, разработени от Центъра, които биха могли да им бъдат полезни за развиването на дигитално-медийната грамотност на учениците и по темите на онлайн безопасността.

Обучението се проведе с подкрепата на компанията „Дисни“.