Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

SID 2023 zoomНа 7 февруари 2023 г. за юбилейния 20-и пореден път над 180 държави от всички континенти, включително и България, отбелязаха международния Ден за безопасен интернет под мотото „Заедно за по-добър интернет“. Основното събитие за отбелязването му в България бе организирано от Националния център за безопасен интернет и включваше онлайн дискусия, която тази година беше посветена на темата "Екранното време и въздействието му".

По вече установена традиция основен двигател на събитието бяха членовете на Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, които участваха в подготовката му и модерираха дискусионните панели. Участие взеха експерти и представители на различни държавни институции, граждански организации и компании, включително членове на Обществения съвет към Центъра за безопасен интернет.

Събитието беше открито от д-р Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет и инспектор Емил Илиев от Отдел „Киберпрестъпност“ към Генерална дирекция за борба с организираната престъпност към МВР. Целта на панелните дискусии бе да се изведат конкретни изводи и препоръки към институциите, родителите, младежите и професионалистите, работещи с деца.

Първия дискусионен панел, воден от Елена Огнянова от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, бе посветен на темата „Какво е оптималното време, което децата да прекарват пред екрана?“ и в него взеха участие като панелисти психолозите Ивет Прокопова и Мирела Димитрова. По време на първия панел бяха обсъдени рисковете за здравето на децата от прекалено многото време, оделено пред екраните на дигиталните устройства, как родителите могат да комуникират темата с децата си и въпросът за баланса между времето, прекарано онлайн и физическите активности на подрастващите.

В рамките на втория дискусионен панел, воден от Симона Тодорова от Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет, бе обсъдено може ли да се развие зависимост към интернет, а също и към компютърните игри, както и какви биха могли да бъдат вредите, но и ползите от игрите и развиват ли все пак и те и полезни умения у децата. Освен псхихолозите Ивет Прокопова и Мирела Димитрова по темата като гост-панелист се включи и доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация.

Третият дискусионен панел, воден от Ванеса Филипова от Младежкия панел към Центъра, бе посветен на „Въздействието на екрана“. Гости-панелисти в него бяха Ивайло Спасов от УНИЦЕФ България, Мария Брестничка от Национална мрежа за децата и доц. Михаил Околийски от Световната здравна организация. В рамките на дискусията участниците обсъдиха възприемат ли и копират ли децата модели на поведение, които наблюдават в социалните мрежи, каква е ролята на т. нар. „инфлуенсъри“ като модел за младите хора, спазват ли и онлайн медиите и „традиционните“ медии етичните и професионални стандарти при отразяване на случаи с деца. Бе обсъдено и дали масираното рекламиране на потенциално вредни за младите хора услуги и продукти като хазарта, може да доведе до сериозни последици като например развиане на хазартна зависимост.

SID OryahovoОсвен основните панелисти, в дискусиите се включиха и други участници в събитието – професионалисти, експерти и младежи. Участие взе и Ева Жечева, директор в дирекция „Права на детето“ към Омбудсмана на Република България.

Събитието се проведе с подкрепата на компанията "Дисни".

Пълен запис на дискусията можете да намерите на страницата на Центъра за безопасен интернет във Фейсбук.

И тази година редица училища, библиотеки и общини в България също проведоха свои паралелни събития за отбелязване на Деня за безопасен интернет. Сред тях бяха и СУ „Христо Ботев“ в Оряхово, в което учителите проведоха специални занятия за запознаване на учениците с разнообразна информация за рисковете, които крие онлайн пространството за децата и младите хора, като ползваха и видеоуроци и други ресурси на Центъра за безопасен интернет. Също и Център за обществена подкрепа и Читалищна библиотека "Иван Радов" в Нови Пазар, които съвместно организираха дискусии с ученици от 3 и 5 клас на СУ "Хан Исперих" и СУ "Васил Левски" на тема “Медийна грамотност и безопасно сърфиране в Интернет“, провели се между 6 и 10 февруари. Фокусът на дискуиите бяха основните принципи за безопасно съфиране и подходящи начини за реакция при проблеми онлайн, теми на информационната грамотност като достоверните източници на информация, както и други ключови теми от сферата на дигитално-медийната грамотност и онлайн безопасността.