Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Cyberscouts 20 OUНови 15 ученика от пети клас на 20 ОУ „Тодор Минков“ в София станаха част от киберскаутската общност, след като преминаха през двудневно обучение, провело се на 1 и 2 март.

В рамките на първия ден от обучението чрез интересни интерактивни методи учениците се запознаха с основни онлайн рискове, както и с основни начини за предпазване и реакция при проблеми в интернет. Освен техническите опасности (като вируси и зловреден софтуер, „хакване“ на профилите ни, достъп до лични данни и др.), бяха обсъдени и рисковете, свързани с интернет като социална среда (като контакт с непознат, който може да е опасен, включително и да е педофил, онлайн тормоз между връстници и др.), а също и с мрежата като източник на информация (фалшивите новини).

През втория ден от обучените бяха разгледани по подробно трите основни роли на киберскаута – да бъде за пример, да съветва връстниците си при онлайн проблеми и в рамките на екип от съученици („киберскаутски отряд“) да разпространява знания за онлайн безопасността сред други деца. Учениците от 20 ОУ имаха възможност по групи да работят по свои творчески проекти за дейности за повишаване на осведомеността на връстниците им, като по този начин се упражниха за това да предават наученото по време на обучението си и на други ученици, след като бъдат сертифицирани като киберскаути.

Обученията в рамките на осмия пореден сезон на програма „Киберскаут“ се провеждат с подкрепата на компанията „Дисни“.