Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Youth festival PlovdivЦентърът за безопасен интернет се включи и във второто поредно издание на Международен младежки фестивал "Действай и въздействай", организиран от Общинско предприятие Младежки Център Пловдив, което се проведе в периода 2-5 юни 2023 г..

В рамките на фестивала експерт на Центъра от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ проведе с участниците (млади хора, младежки работници и други професионалисти, работещи с младежи и др.) работилница на тема „Младите хора като активни дигитални граждани“. По време интерактивната сесия бяха обсъдени различни аспекти на онлайн безопасността и дигитално-медийната грамотност и бяха представени полезни инструменти и модели за работа с тийнейджъри и младежи за предпазването им от рисковете в интернет и развиване на дигитално-медийните им умения и компетенции, както и за активно дигитално гражданство на младите хора (като програма „Киберскаут“ и дейностите на Младежкия панел към Центъра, включително създаването и провеждането на кампании като „Героят си ти“).

Youth festival Plovdiv 2ed

В рамките на фестивала с вход свободен се проведоха и други работилници за кариерно ориентиране, скаутски изпитания, ментално здраве, творческо писане и др. Такива проведоха представители на Общински съвет по наркотичните вещества – Кърджали, Национален младежки форум, Португалски институт за спорт и младеж, Фондация „Училището на живота“, Студио „ЗаЕДНО“ (с Елена Стойчева), Leader Academy, Национална скаутска организация, Сдружение „Младежи говорят“, Младежки международен център – Бургас, Младежки център Пловдив, Международен Младежки център – Стара Загора. 

Специален гост бе и световната и европейска шампионка по кану-каяк Станилия Стаменова, която разказа за пътя си на професионален спортист, успехите и предизвикателствата в живота си.

Центърът за безопасен интернет поддържаше и свой информационен щанд в рамките на изложението, на което посетителите на Гребна база в Пловдив имаха възможност да се запознаят с дейността на над 25 младежки и доброволчески организации на национално и международно ниво. 

Фестивалът бе празник за младите хора, както и за тези, които работят за и с тях. Събитието бе открито с приветствието на Георги Титюков - зам.-кмет в ресора "Спорт, младежки дейности и социална политика" и с изпълнения на младежите от вокален състав ART CREW и фолклорната група, сформирана по младежка инициатива „Месец на народните танци“.

Във фестивала взеха участие също и представители на българските организации Europe Direct Plovdiv, Палеонтологичен музей Асеновград, Център за образователна интеграция на деца и ученици, Български младежки Червен кръст, Сдружение "Професионален форум за образованието" и българо-френския артист Християн Бакалов. Във фестивала също се включиха и представители на Национална мрежа на младежките центрове - освен младежките центрове на Бургас и Стара Загора, също и Младежки център Габрово и Младежки център - Монтана.

Във фестивала се включиха и международните участници Младежки център Пийспала (Финландия), Младежки център Брежице (Словения), Афев (Франция), Младежки център Лисабон (Португалия) и Младежки център Брага (Португалия).

Международният младежки фестивал се проведе за втора поредна година в рамките на проект“ Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.