Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

От започването на дейността си през 2005 г. Националният център за безопасен интернет разработва и апробира различни методики и материали за обучения на деца, родители и професионалисти. Целта на тези обучения е да се помогне на децата от различни възрасти да се предпазват от многобройните рискове и опасности, когато са в интернет. Обученията се провеждат от екипи от 2 до 4 експерти на двете основни организации в Центъра за безопасен интернет - Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация "Родители". Някои от методическите материали и наръчници са достъпни за сваляне в секцията "Материали". 

За заявки, информация за цените и други въпроси за обученията изпратете ни имейл с ваш телефон за контакт на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или ни потърсете на телефон 02/9441799 (с пояснение, че се интересувате от обученията на Националния център за безопасен интернет).

 

 

ЗА УЧЕНИЦИ

 

cyber badgeВАЖНО: Повечето обучения са прекратени до нормализиране на обстановката и възстановяването на присъственото обучение в училищата. За онлайн занятия, посветени на онлайн рисковете и начините за избягването им, са подходящи кратките обучителни видеоклипове в канала на Центъра за безопасен интернет в YouTube.

Обучителна програма "Киберскаут"

Възраст на учениците: 11-12 години (5 клас).

Времетраене на обучението: 16 часа.

Цели:

- децата умеят да разпознават рисковете в интернет;
- владеят стратегии за справяне;
- познават съществуващите възможности за помощ и докладване;
- знаят къде могат да потърсят допълнителна информация и материали;
- могат да предадат своето знание на връзниците си в неформален разговор;
- могат да изнесат групова презентация по тема, свързана с онлакн рисковете и уменията за справяне.

Повече информация за програмата можете да намерите тук

 

 НЕТИКЕТ – безопасно използване на Интернет – за деца 1. - 4. клас

Семинарът се провежда в група до 25 деца, на възраст 6 – 11 години и е подходящ за група от един клас.

Целта на семинара е учениците да се запознаят с някои основни правила за поведение в Интернет и да развиване на умения за разпознаване на най-честите рискови ситуации в мрежата, усвояване на умения за справяне и преценка за подходящите действия в конкретната ситуация като умения за докладване и за търсене на помощ.

Времетраене на семинара: 2 учебни часа.

*За заявки извън София e необходимо допълнително договаряне.

 

ОНЛАЙН ТОРМОЗ – как да го разпознаваме и как да се справяме – за ученици от 5. – 7. клас

Семинарът се провежда в група до 25 деца, на възраст 12 – 15 години и е подходящ за група от един клас.

Онлайн тормозът между връстници е основният риск за децата в прогимназиален етап, затова този семинар се фокусира върху това учениците да разпознават „онлайн тормоза“ и да се научат да го разграничават от училищния тормоз, да развият знания и умения за справяне в ситуации на онлайн тормоз, какво да направят и от кого да потърсят помощ.

Времетраене на семинара: 2 учебни часа.

*За заявки извън София е необходимо допълнително договаряне.

 

СЕКСТИНГ – какво съдържание създаваме, с кого го споделяме и рискове – за ученици 8. – 12. клас

Семинарът се провежда в група до 25 деца, на възраст 15 – 18 години и е подходящ за група от един клас.

Секстингът е един от най-големите онлайн рискове за съвременните младежи. Най-големият риск за момичетата и момчетата е доброволното създаване и споделяне на снимки или видеоклипове със сексуален характер. Те могат да бъдат вид предизвикателство сред приятели, опит за повишаване на собственото самочувствие или начин за събуждане на интереса у съученик или съученичка. Независимо от подбудите тийнейджърите все още не могат напълно да осъзнаят възможните последици от действията си, а и бушуващите емоции ги правят нетърпеливи и импулсивни.

Целта на семинара е учениците да научат какво представлява секстингът и какви могат да са възможните последствия от него, както и самите ученици ще предложат стратегии, чрез които да избегнат секстинга.

Времетраене на семинара: 2 учебни часа.

*За заявки извън София е необходимо допълнително договаряне.

 

ЗА УЧИТЕЛИ

 

Семинар "Онлайн рискове и умения за справяне" - за учители ( и други професионалисти)

Семинарът се провежда в група до 30 човека и е подходящ за различни професионалисти – педагози, психолози, социални работници, обществени възпитатели, специалисти, работещи в социалната и образователната сфера с деца на възраст 11-17 години (5 - 11 клас).

Времетраене на семинара: между 4 и 8 учебни часа (по договаряне).

Целта на семинара е информиране на учители и образователни специялисти за най-актуалните рискови ситуации в интернет, запознаване с етикет на онлайн поведение, запознаване с възможностите за справяне с проблемно поведение в интернет спрямо различни ситуации и различен контекст. Представяне на различни превенционни методики и материали. Допълнително запознаване с възможностите за подкрепа от страна на НЦБИ, каналите за докладване и получаване на помощ, и предоставяне на материали за работа с учениците.

*За заявки извън София е необходимо допълнително договаряне.

 

ЗА РОДИТЕЛИ

 

Тематична родителска среща "Рискове и възможности в интернет"

Семинарът се провежда в група до 30 човека, формирана според възрастта на децата:

• Група от родители на деца между 7 и 11 години (1 – 4 клас);
• Група от родители на деца между 12 и 16 години (5 – 8 клас).
• Група от родители на ученици 16 – 18 години (9 – 12 клас)

Времетраене на семинара: между 90 и 120 минути

Целта на тематичната среща е родителите да бъдат запознати с основните рискове за децата в интернет и как да разпознават симптомите на проблемната употреба на интернет. В рамките на срещата ще запознаем родителите с основните начини за насърчаване на позитивно поведение онлайн и с добрите родителски практики в дигиталния свят, както и с каналите за докладване, намиране на помощ и допълнителна информация. Срещата е отворена за дискусия на конкретни въпроси и случаи.

*За заявки извън София е необходимо допълнително договаряне.