Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

addictionПристрастяването към интернет изглежда като очевидно и често срещано явление сред децата и тийнейджърите, тъй като те прекарват все повече време онлайн и ползват все повече устройства за тази цел. Това твърдение обаче не е съвсем вярно.

Порно(графията) за отмъщение се появи в резултат на явлението секстинг, както наричаме възникналият в ерата на интернет форма на виртуален флирт между тийнейджъри, а понякога – и сред възрастни. Думата се появи в английския език от „секс“ и „текстинг“ (писане на съобщения).

Периодично в интернет се появява поредната сензация за нова мода сред децата и тийнейджърите, свързана с някакво „предизвикателство“. В последните дни се разпространява историята за предизвикателството „48 часа“, заради което тийнейджъри бягали от дома си за две денонощия, за да съберат повече споделяния и лайкове на съобщенията за изчезването им.

Определението „фалшиви новини“ се употребява в доста широк диапазон и варира от случайно допуснати фактологически грешки в дадена информация, през изкуствено преувеличаване заради сензацията и до съзнателно подаване на напълно невярна информация с цел да се манипулират хората да предприемат някакви действия (социално инженерство).

suicidalЗа съжаление едни от най-опасните за емоционално нестабилни деца и тийнейджъри сайтове пропагандират самоубийството като „единствен изход от този скапан живот“. Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, в която членува и българският Център за безопасен интернет, успява да ги сваля за сравнително кратко време. Но социалните мрежи са другата платформа, където се проявяват подобни тенденции. 

sextingСекстинг се нарича размяната на съобщения, снимки или клипове със сексуално съдържание между двама партньори. Думата е съставена от думите „секс“ и „текстинг“ (писане на съобщения на английски). Секстингът:

umni igrachki opasnosti„Умните“ играчки имат вградени процесор и операционна система, което позволява на децата да ползват различни функции и приложения, създаващи по-реално усещане при игра.