Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

otkradnat profilКражбата на профил представлява присвояването на чужд потребителски профил в социална мрежа, платформа за общуване (например Вайбър), електронна поща или друг сайт.

Кражбата става възможна чрез влизане с правилната парола и нейната подмяна с нова и неизвестна за човека, на когото принадлежи профила. Възможно е, след кражбата профилът да се използва без знанието и съгласието на първоначалния собственик. Ако на дете под задължителната за повечето социални мрежи възраст от 13 години (тази възраст е такава, защото по-голямата част от популярни социални мрежи са американски и правилата за ползване са съобразени с американското законодателство) се създава собствен профил във Фейсбук, много е важно при избора на възраст да се избере под 18 години, тъй като за непълнолетните потребители има важни допълнителни защити.

Кражбата на профил...

- включва смяната на оригиналната парола, така че собственикът на профила да не може да влезе в него;

- може да включва и смяната на имейл-адреса, с който е регистриран профилът;

- може да бъде част от онлайн тормоз;

- може да доведе до публикуването на снимки и коментари, които собственикът не би публикувал, или до разпращането на съобщения с неприятно съдържание, обиди или заплахи до списъка с приятели на профила.

Превенция:

Силна парола. Най-често кражбите на профили стават заради лесно разгадаема парола или споделяне на паролата с други хора. На първо място, добре е паролата да бъде достатъчно сложна и трудна за разбиване. Какво означава това? – тя трябва да съдържа минимум 8 символа, от които главни и малки букви, цифри и знаци, като е препоръчително и да не бъде свързана дума. На второ място, паролата е добре да се знае само от собственика на регистрирания профил и да не се споделя с никого, освен с родителите. Третата препоръка е паролата да се сменя достатъчно често – поне веднъж на 6 месеца. Четвърто- силно препоръчително е да се използват различни пароли за различните регистрации на децата (важи и за големите)- по този начин, кражбата на един профил е по-малко вероятно да доведе до кражба и на друг, в различен сайт.

Децата до 12 години могат да предпочетат да споделят паролите си с родителите си, за да се чувстват по-сигурни. Във всеки случай, добре е младежите от рано да се научат да пазят личното си онлайн-пространство, поради което е важно да се говори с тях относно правилата за безопасност в различните сайтове онлайн.

Допълнителен имейл адрес. Във Фейсбук може да се добави втори имейл адрес към профила, така че ако случайно паролата и оригиналният имейл бъдат откраднати, може да се поиска смяна на паролата през алтернативната поща.

Лична информация. Препоръчително е детето да споделя възможно най-малко информация за себе си като име, телефон, адрес, училище, снимки.

При възникнал проблем:

Докладване на администраторите. Първата стъпка е да се сигнализира на администраторите на съответния сайт за кражбата на профила. Ако вземем за пример Фейсбук, това може да се направи на www.facebook.com/hacked. На същия линк излизат последователно и стъпките за възвръщане на профила.

Всички сайтове имат някакъв вид сигнализиране към администраторите. Ако нямат, препоръчително е да не се регистрирате!

Уведомяване на познати и приятели. Кражбата на профил, дори когато не е съпроводена с обидни коментари или друг вид тормоз, е неприятно преживяване. За да се избегнат обтегнати отношения, в резултат на активността на профила след кражбата, е добре да се уведомят потребителите в списъка с приятели, че този профил вече се управлява от друг човек.

Изясняване на ситуцията. Може да звучи странно на пръв поглед, но понякога свързването с човека, който е откраднал профила (ако знаете кой е той/тя), може да помогне за бързото разрешаване на ситуацията. Онлайн или офлайн, можете да потърсите откровен и спокоен разговор с този човек , за да се намери решение на ситуацията. Това е и първата препоръка на Фейсбук при появата такива проблеми.

Синоними:

Хакнат профил

Основни опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

За най-малките е пропоръчително да използват интернет с активното участие на родител или друг възрастен. На този етап е по-добре те да не създават собствени профили онлайн, тъй като всички сайтове, изискващи регистрация на профил, събират повече или по-малко лична информация за потребителите си . Това, обаче, не означава детето да не използва полезни и интересни за него сайтове. Изследванията на „Децата на ЕС онлайн“ показват, че познаването на интернет помага на децата да придобиват повече умения и да се справят по-успешно с възникнали трудности в бъдеще. Затова, най-добрият вариант е децата да използват устройствата на своите близки и роднини, и заедно с тях да разучават подходящите за възрастта им сайтове, но да не създават свои профили, изискващи споделяне на лична инфомарция като име, адрес, телефонен номер, име на училище.

Всъщност, сигурните детски сайтове, в никакъв случай, не изискват името на детето, или пък негов/неин имейл адрес. Те приканват децата да създадат виртуален герой с измислено име и да въведат имейл адреса на своите родители, които да потвърдят регистрацията. Пример за такъв сайт е ClubPenguin.com. Създаването на такъв безопасен профил е първа стъпка към обучението на децата в интернет безопасността.

7-9 години

И на тази възраст е препоръчително децата да използват мрежата повече с участието на близък възрастен. Някои сайтове, обаче, дори когато са предназначени за деца, не са достатъчно сигурни. Също така, друга възможна опасност може да възникне, ако детето само даде паролата си на друг потребител, често също дете, с надеждата другарчето й/му да спечели някаква награда или да й/му помогне. Така, например, детето може да очаква да получи допълнителни жълтици, ако предостави за кратко героя си в даден сайт на друго дете, а всъщност по този начин рискува профилът му/й да бъде откраднат, макар и на шега. Кражбата на любимия герой е сериозна загуба за детето, което обикновено страда искрено. Първата стъпка, в такъв случай, е сигнализиране на администраторите, а втората, откровен разговор с детето за важността на паролите и личната информация в мрежата.

10-12 години

На тази възраст децата вече започват да се вълнуват повече от общуване с връстниците и от създаване на самостоятелни профили. Преговаряне на правилата за онлайн безопасност и проява на интерес към заниманията на детето в мрежата, от страна на родителите, са препоръчителни.

13-15 години

Младежите разпознават много по-добре коя шега би била неуместна, но въпреки това могат да се опитат да откраднат профил на приятел, в опит да бъдат забавни или да изпробват последствията. Кражбата на профил, обаче, може да се разрастне до много по-неприятни преживявания, ако е част от онлайн или училищен тормоз.

16-18 години

При по-големите ученици, тормозът е по-рядко срещано явление, но не е изключено кражбата на профил да е опит за отмъщение на бивше гадже или дразнещ съперник. Често, кражбата на профил може да бъде свързана с кражбата на снимки или злепоставяне онлайн.