Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

sextingСекстинг се нарича размяната на съобщения, снимки или клипове със сексуално съдържание между двама партньори. Думата е съставена от думите „секс“ и „текстинг“ (писане на съобщения на английски). Секстингът:

- най-често съдържа разголени снимки, но може да съдържа и клипове с мастурбация или полов акт;
- е практикуван както от възрастни, така и от тийнейджъри и понякога деца;
- обичайно се случва доброволно във връзката или флирта между връстници;
- може да доведе до тормоз в истинския свят и в интернет, ако такива снимки или видео бъдат споделени с други хора;
- може да доведе до опити за съблазняване на дете или тийнейджър от страна на възрастен, които се наричат още "груминг" (от английски - подготвяне).

Превенция при деца и тийнейджъри:

1) Разговор с родител за здравословната връзка: Много е важно родителят да намери време да говори и да изслушва детето/тийнейджъра за любовните му/й трепети и да приема тревогите на младия човек сериозно. Макар да са още невинни и незрели, това не означава, че дори децата в начално училище не са започнали да мислят за сериозни неща като интимността между половете – до 12-годишна възраст повече от половината деца вече са попадали на порнография в интернет. От ранна възраст детето трябва да разбере, че порнографията представя отношенията между половете по изкривен начин, а истинската връзка трябва се крепи на взаимно доверие и уважение, които се изграждат постепенно.

2) Последствията: Няма гаранция, че момиче или момче в даден момент няма да реши да си направи по-разголени снимки, които да иска да сподели с гаджето си. Важното е детето/тийнейджърът да е наясно с възможните последствия от секстинга, за да помисли добре, преди да сподели свои разголени снимки:

- Дори човекът, получил снимката, да не я разпространи умишлено, възможно е някой друг да попадне на нея в телефона, таблета или на лаптопа му/й, след което да реши да я сподели в интернет;
- Веднъж щом се появят в интернет, снимките и видеата остават там за дълго, ако не и завинаги, а и всеки може да ги свали и да ги използва по какъвто начин реши;
- Макар в даден момент разголените снимки да изглеждат вълнуващи и секси за един тийнейджър, след време те могат да се използват за отмъщение от наранен партньор при раздяла.

В случай че подобни снимки на дете или тийнейджър се появят в интернет:

1) Блокиране и сигнализиране: Потребителят, който е разпространил снимката, трябва да бъде блокиран и докладван на администраторите на сайта. Също така препоръчваме снимката или видеото да бъдат докладвани и на Горещата линия за безопасен интернет.

! Разпространението на голи снимки или видеозаписи на хора под 18-годишна възраст се счита за разпространение на детска порнография и се преследва от закона.

2) Търсене на подкрепа: При разпространение на подобен вид снимка или видео на дете/тийнейджър е много важно на детето да бъде оказана подкрепа, тъй като то изживява тежък шок. Това за него е предаване на доверието му. Ако сподели с родител, разговорът трябва да е проведен с разбиране и в никакъв случай да не обвинява самото дете за това, което друг човек е направил. Освен от родителите детето може да бъде посъветвано да потърси подкрепа и от училищен психолог или друг възрастен, на когото то има доверие. Най-важното е той/тя да намери опора и възможност да говори за чувствата и преживяванията си, вместо да се затваря в себе си. Открит и спокоен разговор детето/тийнейджърът може да проведе и чрез свързване с наш консултант или по телефона, или през чат-модула в долния десен ъгъл на сайта.

Основни опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

В тази възраст децата рядко общуват онлайн и шансът да попаднат на човек, който по някакъв начин да злоупотреби с тях, е малък. Все пак, още от най-ранна възраст е добре те да се учат на уважение към собственото тяло, създаването на лични граници и умението да се казва „Не“, когато нещо е неприятно или притеснително за тях.

7-9 години

В училище децата научават много нови начини за използване на интернет, като например как да използват Фейсбук или YouTube. Въпреки че за тях все още най-вълнуващата тема са игрите, отношенията и общуването с противоположния пол постепенно ще започне да става важна част от живота им. Може би тук ще се зародят по-сериозни чувства към съученик или съученичка, ще се появи първото гадже и желанието да се имитират възрастните в техните връзки. На този етап за детето е важно да бъде приемано сериозно. Чувствата, мислите и преживяванията му/й за него/нея са съвсем истински, макар в очите на възрастните да изглеждат все още наивни.

10-12 години

Именно в тази възраст са най-честите опити за убеждаване на деца да „секстват“ с друг потребител. Подобни опити могат да бъдат направени от връстник или връстничка, но в някои случаи те могат да дойдат от пълнолетен с престъпни намерения. Децата все още са много уязвими и неопитни, поради което могат да се поддадат на манипулация и след това на изнудване. Подобни инциденти трябва веднага да се докладват или на отдел "Киберпрестъпления" ГДБОП, или на Горещата линия за безопасен интернет.

13-15 години

Най-големият риск за момичетата и момчетата на тази възраст е доброволното създаване и споделяне на снимки или видеоклипове със сексуален характер. Те могат да бъдат вид предизвикателство сред приятели, опит за повишаване на собственото самочувствие или начин за събуждане на интереса у съученик или съученичка. Независимо от подбудите, тийнейджърите все още не могат напълно да осъзнаят възможните последици от действията си, а и бушуващите емоции ги правят нетърпеливи и импулсивни. Затова е много важно те да имат възможността да споделят и говорят за чувствата си, без да се чувстват неловко или да изпитват вина. Макар голяма част от сексуалните теми да се обсъждат в приятелски кръг, семейството и училището могат да бъдат опора в случай на нужда.

! Не бива да се подценява фактът, че сексуализираното и провокативно поведение на тийнейджъра могат да бъдат и признак за сексуално насилие над него/нея.

16-18 години

Секстингът понякога е част и от връзките на по-големите ученици, затова повечето опасности остават актуални до и след пълнолетие. В някои случаи, при раздяла на двойката, наранен партньор може да злоупотреби с интимни снимки на бившия/бившата, като ги сподели във Фейсбук например - такива събития могат да доведат до сериозни последствия за човека на снимките – подигравки и унижения от другите, загуба на доверие в другия пол.

 

Допълнителна информация:

Голи онлайн?! 

Помисли преди да качиш! 

Наръчник за учители "Младите хора между виртуалното и реалното"