Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

zavisimostiПопуляризирането на зависимости се отнася до интернет съдържание, провокиращо към използване на наркотични вещества или прилагане на практики, които имат вредно влияние върху организма и личността.

Популяризирането на зависимости...

- се случва в различни сайтове, форуми или групи, които често гледат на себе си като на сплотени общности със специфични правила и норми; 

- би могло да провокира интерес от страна на уязвими групи деца и младежи, но има най-голямо влияние върху тези, които вече са опитвали и имат достъп до наркотици, или имат симптоми на хранително разстройство;

- може да включва продажбата на наркотични вещества, което е наказуемо според българското законодателство и трябва да се докладва на Горещата линия за безопасен интернет и ГДБОП www.cybercrime.bg.

Превенция:

Безопасно търсене. Програмите за родителски контрол помагат на децата да сърфират безопасно, като ги предпазват от голям брой нежелани сайтове и помагат на родителите да изградят устойчиви правила за безопасност в интернет. Те, обаче, не са универсално решение, защото по-големите деца могат да търсят повече самостоятелност в интернет и да се опитват да заобиколят подобни програми. Също така, ограниченията вкъщи не винаги важат за приятелите или за преносимите устройствата, които детето използва. Подходящи за възрастта и устройството на дедето програми за родителски контрол, може да се потърсят на http://sipbench.eu/phase7.cfm/secid.7.

Емоционален аспект. Изпробването на забранени вещества или прилагането на екстремни хранителни навици могат да бъдат част от мода или младежко объркване, които да траят известно време, но да отшумят относително бързо. Екпериментите на младежите също заслужават вниманието на възрастните, под формата на необвинителен разговор за чувствата и мислите в конкретната ситуация. Много сериозно преосмисляне и активно действие, обаче, изисква системната употреба на наркотични вещества. Тези зависимости са свързани с неуспешно изразяване на вътрешни преживявания и ниска самооценка, които се преодоляват постепенно и в рамките на продължителен период на лечение и терапия.

При възникнал проблем:

Среща със специалист. Важно е да не се отлага започването на терапия при злоупотреба с наркотици или хранително разстройство. Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност” работи в подкрепа на хора и семейства при зависимости. На Горещата телефонна линия за наркотиците и алкохола  0888 99 18 66 могат да се задават всякакъв тип въпроси, свързани с темата. Консултантите на Националната телфонна линия за деца 116 111 изслушват и насочват към специалисти при всякакъв тип трудности на младежи, включително хранителни разстройства.

Сигнализиране на съдържание. Въпреки че няма 100%-ова гаранция, че съдържание, популяризиращо използване на наркотици или екстремни хранителни навици, на което детето е попаднало, ще бъде премахнато от мрежата, важно е то да бъде докладвано. Натрупването на сигнали води до по-бързи и активни действия от страна на администраторите на сайтовете. Освен това, чрез сигнализиране, потребителите демонстрират своята отговорност за съдържанието в мрежата.

Основните опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

Относително рядко е деца на тази възраст да търсят умишлено или да попаднат случайно в интернет на материали за наркотици или хранителните разстройства. За най-малките е важно да се научат да отказват храни с неясен произход и подаръци от възрастни, когато родителите им не са до тях. Важно умение, което се гради от ранна възраст, е умението да се казва „Не“, когато на детето нещо не му е приятно или знае, че не му е позволено. 

7-9 години

Момчетата и момичетата започват да формират своите представи за привлекателност и атрактивност, които включват както дадени физически белези, като цвят на очите и косата, така и дрехи и понякога скъпи вещи. Идеалът за красота на мъжете и жените, създаван от медиите и филмите, както и натискът, който може да се създаде от даден спорт или хоби, като увлечение по модата и моделите например, могат да допринесат за създаване на усещане за несъвършенство у децата. Високите нива на стрес, с които децата не могат да се справят, както и неблагоприятна семейна среда, могат да доведат до  екпериментиране с вредни вещества като цигари, алкохол, наркотици, предложени на улицата.

10-12 години

Със съзряването и наближаващите промени, момичетата и момчетата започват да обръщат все по-голямо внимание на тялото си, да се интересуват все повече от мнението на другите и да се опитват все по-целенасочено да се впишат в дадена група. На тази възраст те са много уязвими както заради емоциите, които преживяват заедно с порастването, така и заради по-силното влияние на връстниците им. Трябва да се подчертае, обаче, че изпробването на наркотици и осезаемата промяна в хранителните навици, освен ефект от средата и медиите, може да е вик за помощ от страна на детето, което все още не знае как да се справи с трудностите, пред които е изправено, особено когато са свръхтежки за възрастта му.

13-15 години

На тази възраст и двата пола активно се интересуват от външността и взаимоотношенията помежду си. Употребата на наркотици и експериментирането с хранителни практики, обаче, е сериозен показател, че младият човек преминава през труден етап и се опитва да се справи с него, но по неуспешен начин. Често, проблемът се забелязва чак след като симптомите са налице, а решението изисква впрягането на целия възможен ресурс около младия човек – семейство, роднини, училище, приятели, специализирана помощ.

16-18 години

Преодоляването на зависимостта е напълно възможно, но може да отнеме време. Освен това, важно е да се знае, че интернет форумите и сайтовете, популяризиращи зависимости, често са общества, в които членовете получават както практически съвети, така и някакъв вид емоционална подкрепа. Хората, които търсят разбиране и дори одобрение, могат да ги намерят от съмишленици в тези сайтове. Затова за подкрепата на младежите и техните семейства е нужна голяма доза търпение и разбиране.

 

Статии:

Какви видове хранителни разстройства има?

Митове за наркотиците.