Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

nepodhodqshta snimkaНеподходящите снимки или видео на дете са публично достъпни публикации в интернет, които могат да са качени от родителите или други членове на семейството на детето, които имат изцяло добри намерения към него/нея.

В същото време, качването на такива снимки/видео, изобразяващи срамни пози и жестове, като например снимки, показващи дете по време на баня, могат да доведат до опасности.

Неподходящите снимки и видео...

- могат да бъдат качени от самите деца и/или техните родители в социална мрежа и така да станат публични. Често, децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, децата могат да станат жертва  на тормоз или на интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили);

- показват разголени деца или деца в неприлични пози. Te могат да доведат до груминг (подмамване на дете през интернет с цел сексуална злоупотреба) или да бъдат качени в сайтове с детска порнография;

- са изображения, на които детето е снимано по време интимни дейности като къпане, облекчаване на нужди или на които той/тя показва силни емоции. Такива снимки/видео могат да се отразят върху репутацията на детето сред приятели и връстници впоследствие.

Превенция:

Помисли, преди да качиш. Най-добрата превенция срещу такова съдържание е да не се качват снимки, които по някакъв начин могат да предизвикат дискомфорт в момента или впоследствие за младото момче или момиче. В интернет, снимките и съдържанието остават за дълго и могат да бъдат сваляни и използвани за цели, съвсем различни от първоначалните. Също така, веднъж щом нещо се появи в интернет е почти невъзможно то да бъде премахнато завинаги.

Споделяне само с приятели. Препоръчително е по никакъв повод да не се качват снимки на дете, за които има и най-малкото съмнение, че могат да му навредят. Все пак, споделянето на снимки е често срещано явление в социалните мрежи, затова основна препоръка, която е добре да се спазва, е подобни снимки да се споделят само с хората от списъка с приятели на човекът, който иска да качи снимката, и още по-добре - само с групата на най-близки приятели от реалния живот.

Когато снимате със смартфона си, уверете се, че снимките не се качват автоматично в профила на родителя или детето в сайтове като Инстаграм например. В профилите си в социалните мрежи се уверете, че сте настроили снимките си така, че да се виждат само от приятелите Ви. Същото се отнася и за настройките на облачни услуги (Дропбокс или айКлауд), в които се съдържат снимки и информация.

При възникнал проблем:

Груминг (подмамване на дете през интернет с цел сексуална злоупотреба). Всеки опит за свързване и изнудване на детето, заради появата на негова интимна снимка онлайн, трябва да бъде бързо прекратен. Първата стъпка е прекратяване на комуникацията с човека и споделяне с възрастен - когато прекратите комуникацията е важно човекът отсреща да не разбира, че сте разкрили намеренията му, така че прекратете контактуването под друг предлог. В подобен случай, докладвайте профила на Горещата линия за онлайн безопасност. За да може да бъде проведено успешно разследване е важно да се запазят доказателства за комуникацията със съответния човек, което може да се направи чрез заснемането на скрийншот (заснемане на екрана). Отново - добре е злонамереният човек да не бъде блокиран изведнъж, за да не разбере, че действията му ще бъдат разследвани, а просто да се прекрати общуването с него.

Тормоз и нарушена репутация. Ако детето преживява системен тормоз заради снимка или клип, трябва веднага да се вземат мерки материалът да бъде премахнат, а емоционалното спокойствие и сигурност на детето осигурени. Стъпките са идентични, както при тормоза.

Основни опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

Най-често, в тази ранна възраст родители и роднини обичат да публикуват умилителни снимки на децата. В рамките на добрия тон в това няма нищо лошо, но със сигурност е добре да се помисли когато се качва снимка на детето без дрехи, в банята, на плажа или на гърнето. Други неподходящи снимки и клипове за всяка възраст могат да бъдат умишлено засрамващите и унижаващи достойнството на детето снимки и видео, които може да са качени за порицание, когато той/тя е направил/а нещо, което възрастните не одобряват.

7-9 години

Още в началното училище е добре да се говори с децата за онлайн репутацията и правилата за споделяне на снимки и видео. За детето е важно да може да определи удобни за него/нея граници както в интернет пространството, така и в реалността – кои снимки са лични и кои могат да бъдат споделени, как да се казва „не“, как да проявява уважение към себе си и към другите. Това ще помогне на момичетата и момчетата впоследствие да бъдат много по-чувствителни към исканията на другите и към рискове като секстинга.

10-12 години

Снимките на малолетни и непълнолетни, показващи интимни части или сексуални пози, се считат от закона за детска порнография и се премахват от интернет пространството, като се преследват онези, които ги разпространяват. Освен че е важно за един подрастващ човек да уважава тялото и личността си и да не публикува свои разголени снимки в мрежата, от такова значение е и уважението към интимността и личността да другите. Добре е да се говори за споделянето на такива снимки както от гледната точка на човека на снимката, така и от тази на човека, който я е публикувал.

13-15 години

За по-големите тийнейджъри, най-големият риск идва от споделянето на интимна снимка в сайтове за запознанства или от изпращането на такава снимка до близък приятел или гадже, които неволно или умишлено да я разпространят до повече хора. Примерна ситуация - двойка се разделя и едната половинка решава да си отмъсти и да сподели гола снимка на другия в интернет като отмъщение. 

Освен това, не бива да се пренебрегва фактът, че тийнейджърите са чувствителни към нещата, които техните родители или роднини може да споделят за тях в мрежата. Затова е препоръчително всички публикации, на които те присъстват, да се обсъждат предварително с тях и те да ги одобряват.

16-18 години

Големите ученици могат да си изпатят от стара снимка, която някой разчувствал се роднина е споделил за тях в интернет. Тийнейджърите са чувствителни по отношение на имиджа си и бебешките снимки може да не им се сторят толкова сладки, колкото на родители или роднини. Добре е да се разговаря с тях и за онлайн репутацията и влиянието, което свързани с тях публикации могат да имат един ден върху тях, когато могат да бъдат видени от нови приятели в университета или пък от потенциален работодател.

 

Статии:

Какво е онлайн репутация?