Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

lost childНай-голямата опасност в интернет, която за щастие засяга малък брой деца и непълнолетни, е контактът с педофил. 

В интернет педофилите...

- започват контакт с набелязаната си жертва най-често през някоя социална мрежа като Фейсбук или Ask.fm, защото тези сайтове се ползват от много деца и тийнейджъри. Повече информация за различните социални мрежи вижте тук;
- след като влязат в контакт с детето или тийнейджъра, те се представят за негов/неин връстник или връстничка;
- след започване на разговор, те често предлагат комуникацията да се пренесе в Скайп - това е така, защото Скайп е по-защитена програма за комуникация от Фейсбук например;
- скоро след началото на разговора те преминават към сексуални теми, като понякога дори изпращат порнографски снимки или видео, за да убедят детето, че тези неща са напълно нормални;
- те правят опит да подмамят детето да си направи снимка или видео по бельо, полугол/а или гол/а;
- в случай че получат снимка или видео от детето, те започват изнудване, като заплашват, че ще разпространят получените снимки/видео ако детето откаже да изпрати още;
- в много редки случаи изнудването цели и да принуди детето да се яви на реална среща с цел сексуална злоупотреба с него - по-често събитията остават изцяло в интернет.

Превенция

- С детето трябва да се говори от ранна възраст за тази опасност. Децата все по-рано започват да ползват социалните мрежи и не винаги могат да усетят опасността.

- На заподозреният извършител на такъв тормоз не трябва да се казва, че родител може да се намеси в ситуацията или че ще бъде блокиран. За да може да се проведе разследване, в което евентуално такъв човек да бъде заловен, той не трябва да разбира, че е заподозрян - това значи, че контактът с него трябва да се прекрати под привидно благовиден предлог, без да се издава, че намеренията му са станали ясни.

- Добре е да се снима (скрийншот) или да се запази на файл пълният разговор на детето с извършителя, като доказателство. След като снимате или запазите разговора, веднага подайте сигнал на Горещата линия за борба с незаконно съдържание и поведение или на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП на www.cybercrime.bg.

Основни опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

Поради това, че децата на тази възраст все още не ползват активно социалните мрежи, рискът за тях е по-малък. Въпреки това, около 10% от съществуващата в интернет детска порнография е с деца на такава възраст. Снимките и видеата от подобен тип могат да са направени и качени в интернет от самите деца, да са придобити от тях чрез изнудване, или качени онлайн от родител, който не е съобразил, че това може да стане материал за педофилите. Повече за неподходящите снимки и видеа, качвани понякога от самите родители на децата, вижте тук

7-9 години

Над 70% от детската порнография в интернет и именно с деца в тази възраст. Най-често жертвите са момичета – около 80%, а останалите 20% са момчета, които също не са защитени от онлайн педофилски посегателства.

10-12 години

С навлизането на детето в пубертета, той/тя престава да бъде от такъв интерес за педофилите, макар около 20% от детската порнография онлайн е с деца на тази възраст.

13-15 години

За младите хора на тази възраст рискът от попадане на педофил в интернет намалява значително, но в същото време се засилва опасността от влизане в контакт с връстник или връстничка, които също да искат да получат голи снимки или видео. Опасността в този случай възниква от вероятността в някакъв момент снимката или видеото да бъдат използвани за тормоз над младото момче или момиче, което е решило да ги сподели - примерна такава ситуация може да възникне когато гаджета в тази възрастова група си разменят подобни снимки, след известно време се разделят или скарват и единият човек във връзката решава да отмъсти на другия, споделяйки такава разголена снимка във Фейсбук.

16-18 години

Основен риск в тази възраст става секстингът – размяна на интимни изображения между двойки тийнейджъри между 16 и 18 години, които при скъсване на отношенията могат да се появят в интернет като отмъщение от засегнатия партньор.

 

Материали:

Наръчник "Как да не загубим детето си във виртуалния свят" - наръчник за родители на деца в предучилищна възраст и начален курс на образование. 

Наръчник "10 мита за страшния интернет" - книжка за родители с най-разпространените погрешни схващания за децата и онлайн света. Отговори на въпросите: кога детето за пръв път да седне пред компютъра; губи ли си времето пред компютъра; интернет пречи ли на ученето; има ли зависимост от интернет; педофилите ли са основната опасност онлайн; децата отучват ли се от реално общуване; игрите с насилие правят ли децата агресивни; безобиден ли е онлайн тормозът; компютърът или мобилния телефон ли е по-опасен; трябва ли децата да ползват социалните мрежи.

Обучителна програма "Киберскаут" - двудневно обучение, по време на което децата (12-15 годишни) се научават да разпознават рисковете в интернет, увладяват стратегии за справяне с тези рискове и се запознават със съществуващите възможности за докладване и получаване на помощ, в случай на проблем.

Познаваш ли всички в списъка си с приятели?