Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Интернет е социална среда. Ето защо е важно и необходимо родителите да помогнат на децата да изградят умения за общуване и боравене с огромно количество информация, ако искат те да са в безопасност. Да, но как?

 1. Започнете с това да се поинтересувате какво прави детето Ви в интернет! 

Как? Oтделeте време да сърфирате заедно, да изследвате нови приложения и сайтове или да играете заедно на любимите му игри. Достатъчно е дори ако Ви разказва и показва какви игри харесва и как се играят. Ако и Вие обичате да играете – прекрасно! Това е чудесен начин да разберете какво прави детето Ви в интернет, с кого и как общува там. Така и Вие ще сте по-осведомени и ще изградите по-голяма близост и доверие с детето си и във виртуалния свят.

2. Разговорите е добре да се превърнат в обичайна част от общуването с детето.

Как? Избягвайте ситуации тип „полицейски разпит“. За целта е добре въпросите да не са осъдителни, а да са добронамерени и да показват искрена заинтересованост и любознателност. Ето няколко въпроса, които биха могли да Ви бъдат от полза:

- Какви сайтове и приложения посещаваш? Разкажи ми повече за тях. (Добре е един подобен разговор да започне непринудено и естествено.)
- С какво са ти интересни тези сайтове и приложения?
- Иска ли се регистрация, за да влезеш в тях?
- Какво освен имейл е нужно, за да се регистрираш ? (Дали сайтът изисква име, адрес, телефон, други лични данни? Това е удачен момент да разкажете на детето какво са „лични данни“, кои не е добре да бъдат публикувани и кои може да споделя в интернет).
- Хайде да разгледаме заедно какви са възможностите за настройки на профила ти? А как можеш да потърсиш помощ или съвет?

3. От техническа гледна точка има няколко начина да повишите сигурността за Вашето дете:

- Инсталирайте приставката WOT (Web of Trust) към браузъра на настолния компютър или лаптоп, който използва детето ви. Тя маркира (на принципа на светофара – зелено, жълто, червено) нивото на безопасност на всеки сайт, който се появява при търсене, в социалните мрежи или при други публикации. Има и мобилен вариант, който комбинира браузър със защита.
- За мобилните устройства (смартфон и таблет) може да инсталирате Dolphin браузър, който е сигурен и добре защитен, или да изтеглите Ultimate flag като отделно приложение.
- При най-малките деца (до 9-10 години) препоръчваме използването на програми за родителски контрол, с уговорката че първо бива разговор с детето, в който да му разкажете за тях и с какво му помагат - изберете правилната за Вашето дете и Вас самите програма тук.
- Ако позлвате Windows 7,8 или 10 можете да създадете детски профил на детето си. Информацията как да направите това, както и повече информация за основните стъпки, които родителите трябва да предприемат когато пуснат детето си за пръв път в мрежата, можете да намерите в наръчника "Как да не загубим детето си във виртуалния свят".

 

Ако имате допълнителни въпроси или имате нужда от съвет, може да се свържете с екипа на Консултативната линия на Центъра за безопасен интернет в работни дни между 10 и 18 часа на телефон 124 123 (еднократно заплащане от 14 или 15 стотинки без значение каква е продължителността на разговора) или чрез чат от бутона в долния десен ъгъл.

 

Основни опасности в различните възрастови групи:

3-6 години

Поради сравнително ограничените онлайн дейности на детето в тази възраст, които обикновено се свеждат до играене на видеогри на компютъра или гледане на видео и снимки, той/тя не е изложен/а на толкова големи рискове. Основните опасности за тази възраст са случайното попадане на неподходящо съдържание, като например порнография, жестокост, насилие или нецензурен език. Също така, при онлайн игрите с възможност за участие на повече играчи, има риск някой потребител да се опита да установи контакт с детето.

7-9

Детето все повече се ориентира към онлайн игри с по-голям брой играчи и това повишава риска от нежелателен контакт. Освен това, то може да е подложено на обиди и тормоз от други играчи- негови връстници. Все по-близо е моментът, когато то съзнателно ще се заинтересува от порнография и това трябва да се изпревари с предварителен разговор по темата за интимността между мъжа и жената.

10-12

Шансът детето вече да е в някоя социална мрежа и да ползва програми за изпращане на съобщения е голям. На първо място, естествено, идват Фейсбук и Скайп, но децата бързо се научават от връстници и се регистрират и в други мрежи, като Ask.fm, Snapchat, Instagram, Tumblr. Трябва да се говори с тях за реалността във виртуалния свят и за поведението в него, което формира онлайн идентичността им, оставаща завинаги онлайн. Трябва да се поговори за уважението към себе си и особено към собственото тяло, за да се предотврати увлечението по неприлични селфита (снимки, които децата се правят сами, със своите смартфони или други устройства) или видеа. Уважението към другите потребители също е много важно.

13-15

Това е най-рисковата възраст, в която тийнейджърите експериментират и изпробват границите на позволеното и непозволеното. Изключително важно е родителите да се интересуват от онлайн живота на своите деца по добронамерен и разбиращ начин. Диалогът за възникналите опасности, каквито са онлайн тормозът срещу други връстници или срещу самия тийнейджър, също е от голямо значение.

16-18

Рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата и собствени интереси. Все пак е добре родителите да се интересуват какво включват тези интереси и да продължат диалога с младите хора за безопасността в интернет.

 

Полезни материали, свързани с обучаването на децата за безопасната употреба на интернет:

Наръчници на Националния център за безопасен интернет

Публикации

Презентации

Обучения