Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

umni igrachki opasnosti„Умните“ играчки имат вградени процесор и операционна система, което позволява на децата да ползват различни функции и приложения, създаващи по-реално усещане при игра.

Често тези играчки позволяват свързване с други подобни устройства или с персонален смартфон или таблет, за да бъде преживяването още по-реално и интересно. Макар играчките, свързани с интернет, да са сравнително нови, пускането в продажба на Hello Barbie, говореща версия на една от най-популярните кукли на всички времена, повдигна и въпроси за безопасността на децата при тяхната употреба.

Hello Barbie е кукла, която не просто говори, а може да провежда разговор с детето. Преди тази функция да бъде изпълнена, куклата трябва да бъде заредена, трябва да е свързана към безжична интернет мрежа, като настройките й се правят от смартфон или таблет с инсталирано специално приложение за Android или iOS, наречено Hello Barbie Companion App. Щом настройките са готови, разговорът може да започне. Колието, което Барби носи, има вграден диктофон и микрофон, което позволява на куклата да „слуша“ и отговаря. След като детето й каже нещо, hello barbieБарби го записва и изпраща към контролен център, където записът се анализира, след което куклата отговяря с една от повече от 8000 предварително запаметени фрази. Тази функция, макар да изглежда безопасна, повдига въпроси, свързани с контрола над информацията, споделена от децата с куклата.

При първоначалното настройване на куклата приложението, необходимо за тази цел, изисква родителско позволение за записване на казаното от децата. От компанията производител посочват, че споделената впоследствие информация е защитена от закона и родителите имат пълен контрол над нея от същото приложение. Въпреки това, експерти по дигитална сигурност посочват, че събирането на персонална информация на деца предизвиква голям интерес у хакерите и дори у педофилите, което значи, че умните играчки са в голям риск от атака. Пример за това са атаките срещу производител на умни играчки, при които личните данни на над 200 000 деца бяха откраднати от хакери с неясна цел.

Освен технологичните проблеми, много учени, като например Роман Ямполиский, директор на програмата за дигитална сигурност в университета в Луивил, Кентъки, посочват, че този тип кукли неволно поставят децата в условия на експеримент. Ефектите от вкарването на малки момчета и момичета в среда, в която могат да си общуват с вещ, още не са ясни – макар умните играчки да изглеждат интересни и много модерни, те могат да намалят желанието на децата за контактуване с техни връстници. Ямполиский казва, че умните играчки могат да лишат децата от възможността да разбират езика на тялото на останалите хора в света, както и техния тон и различни начини на изразяване.

Специалистите по интенрет сигурност твърдят, че защитата на персонална информация, натрупвана при ползването или при регистрирането за ползване на умни играчки, още не е достатъчно развита. Това е пример, че с постоянното навлизане на различни технологии във всички сфери на нашия живот е много важно да сме запознати с различните опасности, които могат да възникнат при употребата на привидно безобидните и интригуващи нови устройства.