Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

suicidalЗа съжаление едни от най-опасните за емоционално нестабилни деца и тийнейджъри сайтове пропагандират самоубийството като „единствен изход от този скапан живот“. Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, в която членува и българският Център за безопасен интернет, успява да ги сваля за сравнително кратко време. Но социалните мрежи са другата платформа, където се проявяват подобни тенденции. 

Поради това Фейсбук създаде специален център за сигурност, който съдържа полезна информация как потребители могат да подкрепят свои приятели, споделящи самоубийствени мисли в социалната мрежа, както и къде може да се сигнализира и да се потърси съдействие. Беше създадена и специална форма, през която може да се докладва директно на Фейсбук за опасност от самоубийство. Създателите на новата функционалност предлагат и 6 лесни начина, по които всеки от нас може значително да намали шанса потенциална опасност от самоубийство да се превърне в реална. 

 Според Дженифър Стъбър, която е основателка на организацията за превенция на самоубийства „Форфронт“ и е съдействала за разработването на инструмента, потребителите не трябва да се страхуват да помогнат на човек, споделящ самоубийствени мисли, а да предлагат незабавна подкрепа. Имайте предвид, че споделянето на подобни мисли или намерения е всъщност зов за помощ. Стъбър дава следните препоръки за бърза намеса:

1. Уважавайте чувствата им. Когато хора в риск споделят самоубийствени мисли, покажете сачувствие: „грижа ме е за теб“ или „съжалявам, че се чувстваш така“. Недейте обаче да ги убеждавате да не се чувстват по този начин или да обяснявате, че разбирате страданието им.

2. Свържете се с компетентните органи, ако смятате, че е необходимо. Ако предполагате, че има опасност за живота на даден човек, наберете 112 и обяснете ситуацията. Можете да се свържете с консултантите на Центъра за безопасен интернет на кратък номер 124 123 или да използвате инструмента на Фейсбук за докладване на самоубийствени публикации.

3. Задавайте директни въпроси. Изпращането на директно съобщение е ефективен метод за подкрепа, ако не можете да се свържете с човека по друг начин. Попитайте: „Как си? Смяташ ли да се нараниш?“ 

4. Ангажирайте приятели. Когато видите далечен познат да споделя самоубийствени мисли, не чакайте по-близки приятели да помогнат, а директно се свържете с тях и ги уведомете за ситуацията.

5. Осъзнайте ролята си. Ако сте близки с човека в нужда, продължете разговорите в следващите месеци, но ако не сте, по-разумно е да не се ангажирате дългосрочно.

6. Помнете, че лечението и възстановяването са възможни. Изследванията показват, че хората рядко са хронично склонни към самоубийство и че модерните лечения са много успешни. Споделете това с хората в риск и ги окуражете.

Новата функционалност за предотвратяване на самоубийства на Фейсбук можете да намерите тук.

Разгледайте по-подробно Центъра за сигурност тук.