Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Периодично в интернет се появява поредната сензация за нова мода сред децата и тийнейджърите, свързана с някакво „предизвикателство“. В последните дни се разпространява историята за предизвикателството „48 часа“, заради което тийнейджъри бягали от дома си за две денонощия, за да съберат повече споделяния и лайкове на съобщенията за изчезването им.

Това е всъщност повторение на предишни подобни сензации за 12, 24 и даже 72-часови предизвикателства. Нито мрежата от 30 европейски центъра за безопасен интернет, нито полицейските служби са открили досега доказателство, че историята е истинска.

Само преди 6-7 месеца пък беше бумът на сензацията „син кит“, за която се твърдеше, че е довела да самоубийството на повече от 100 тийнейджъри само в Русия. После историята обиколи целия свят и отново – нито един доказан случай на самоубийство.

Кой и защо разпространява подобни сензации? Експертите имат конкретни отговори. На първо място това се дължи на бума на така наречените „кликбайт“ сайтове. Това са претендиращи да са онлайн медии сайтове, които печелят от посещения и привличат потребителите с бомбастични и сензационни измислени „новини“. Директорът на руския Център за интернет-технологии Сергей Гребенников подозира и професионалисти, които изпробват нови методи за разпространяване на информация. Това се потвърждава и от изявление на представителя на най-голямата социална мрежа в Русия „Вконтакте“ Евгений Красников, който заяви, че по време на най-големия бум на истерията около „синия кит“ са били засечени десетки хиляди ботове (хакнати компютри, през които автоматично се разпространява информация), които са помагали за разширяване на обхвата на историята.

Ако искате да проверите доколко е достоверна поредна сензация, можете да ползвате авторитетната платформа за проверка на фалшиви новини Snopes.com. В нея предизвикателството „48 часа“ е категорично определено като фалшиво. За съжаление платформата не работи с български език, но може да се използва Гугъл-преводач.

Не трябва обаче да се пренебрегват подобен род сензации, защото е възможно някои тийнейджъри да повярват или просто де решат да изпробват идеята. Около историята със „синия кит“ имаше случаи, когато емоционално лабилни непълнолетни се оправдаваха пред родители или учители за нарязаните си ръце с измислената „игра“.

Има обаче и реални предизвикателства, които крият сериозни рискове. Едно от най-известните сред тях са рисковите селфита, които вече доведоха да трагичния край на непълнолетни, но също и на пълнолетни жертви.

В някои периоди ставаха популярни и други „предизвикателство“ от рода на да се изпие наведнъж пред уебкамера голямо количество алкохол, да се ядат отровно люти подправки

За тийнейджърската възраст поемането на рискове и експериментирането са нещо обичайно. Разпространяването обаче на екстремни „предизвикателства“ крие реални опасности. Затова е изключително важно родителите да говорят често с децата си за техния онлайн живот и какво им се струва интересно в интернет. А когато се разчуе поредна фалшива сензация, най-добре е детето да чуе от родителя си съвет да не се поддава на фалшиви новини и заедно да проверят източника на съответната история и да проверят в други източници дали тя е достоверна.