Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги.

Порно(графията) за отмъщение се появи в резултат на явлението секстинг, както наричаме възникналият в ерата на интернет форма на виртуален флирт между тийнейджъри, а понякога – и сред възрастни. Думата се появи в английския език от „секс“ и „текстинг“ (писане на съобщения).

Това е размяна на съобщения, но най-често на снимки или кратки видеоклипове със сексуално съдържание – полуголи, изцяло голи, понякога със сексуални действия - между двама партньори. Когато става въпрос за тийнейджъри, не е задължително те да имат реална сексуална връзка. Размяната на подобни изображения донякъде е като форма на виртуален секс, но тя най-вече е израз на доверие към партньора и желание за по-голяма интимност.

Проблемите настъпват, когато двойката скъса отношенията си и един от партньорите се чувства силно засегнат. Тогава е възможно, за да си отмъсти, той да качи съответна снимка или видео в интернет с цел да засегне и унижи довчерашния си партньор. Това наричаме „порно за отмъщение“. За жалост голяма част от тези изображения бързо намират пътя си към онлайн общности или сайтове с детска порнография.

Като противодействие на този риск през 2011 г. двама студенти от Станфордския университет разработиха идея, която се оказа извънредно печеливша – приложението Snapchat, което има вече над 180 милиона потребители и компанията се оценява на милиарди долари. Основната функция на приложението е възможността да зададеш предварително времетраене, през което изпратената снимка или видео да остане на дигиталното устройство на получателя, след което автоматично се изтрива.

На практика това не осигурява напълно така желаната защита от порно за отмъщение, защото всяко дете знае как може да направи екранна снимка или пък да свали видеоклип на устройството си и след това да го пусне в интернет. Въпреки това ежедневно през Snapchat се разменят над 20 милиона снимки. Като допълнителна защита в приложението беше добавена функционалността изпращачът да получи съобщение, ако получателят направи екранна снимка, но това не винаги може да бъде от полза, ако свалянето на изображението вече е със злонамерена цел.

За съжаление, сложността на явлението „порно за отмъщение“ не се разпознава от всички специалисти. Често детето, чиято снимка или видео се е появила за отмъщение онлайн, се третира като извършител на постъпка, която заслужава порицание и дори наказание. Всъщност то е жертва, защото то е споделило интимно изображение в знак на доверие и доверието му е предадено от човека, когото то е смятало за близък. В подобни случаи и връстниците не са склонни да проявят съчувствие и в редица случаи снимката или видеото започват масово да се разпространяват с обидни и цинични коментари – което на практика е тежка форма на онлайн тормоз.